Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za odhozené roušky hrozí lidem pokuta, ohrožují i zvířata

Za úmyslně odhozenou roušku na zem hrozí lidem pokuta až ve výši 20 tisíc korun. Volně povalující se ústenky jsou nebezpečné také pro zvířata, která se do nich mohou zamotat, nebo se jimi udusit. Rouška se navíc v přírodě rozkládá až několik desítek let.

S povinností nosit ústenky se začal objevovat i nový nešvar. Lidé je totiž odhazují v ulicích. Někdy omylem, když je například odvane vítr z popelnice, jindy však úmyslně. Za odhozenou roušku ale hrozí hříšníkům finanční postih. „Odhazování roušek je samozřejmě protiprávní. Hlídka za něj může uložit pokutu do 10 tisíc korun, správní orgán dvojnásobek,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Pohozená ústenka na ulici představuje také potenciální kontaminovaný odpad. Proto by se měly použité roušky vyhazovat do směsného komunálního odpadu, nejlépe pak v plastovém pytli silném alespoň 0,2 milimetru.

Nebezpečí pro zvířata

Mimo jiné mohou být volně odhozené roušky nebezpečné i pro zvířata. Podle odborníků pro některá i smrtelně. Vyskytly se totiž případy živočichů, jež se rouškou udusili, nebo ptáků, kteří se v gumičkách roušek zamotali. Bez pomoci člověka se pak jen těžko vymotají.

Zátěž pro přírodu

Roušky se v přírodě rozkládají i několik desítek let. „I když se rozpadnou, zůstanou z nich mikročástečky, které se pak dostávají zpět do potravinového řetězce a ohrožují ekosystémy,“ řekl agentuře AFP George Leonard z americké nevládní organizace Ocean Conservancy. Organizace Oceans Asia, která sídlí v Honkongu, tvrdí, že minulý rok po celém světe skončilo v oceánech přes 1,5 miliardy roušek. To představuje nejen pro živočichy velké riziko. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, roušky, pokuta, nebezpečí, zvířata, rouška, příroda, Ocean Conservancy, Hongkong, George Leonard

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za odhozené roušky hrozí lidem pokuta, ohrožují i zvířata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.