Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Novela zákona na ochranu zvířat se dotkne také chovu skotu

Zákaz celoročního vazného ustájení nebo klecového chovu slepic. To jsou změny, které přináší novela zákona na ochranu zvířat. Nově se zpřísňují také podmínky pro chov exotických druhů, tedy těch, které vyžadují takzvanou zvláštní péči. Mezi ně můžeme řadit šelmy nebo primáty.

Stáje postavené nebo zrekonstruované po prvním únoru 2021 nebudou smět chovat zvířata ve vazném ustájení. Do roku 2030 budou muset tyto podmínky splnit i hospodáři ve starších kravínech. Výjimku ze zákona ale dostanou například památkově chráněné historické hřebčíny, kde by vazné ustájení znamenalo rekonstrukci objektu.

Nově bude zakázáno provádět kastrace samců zvířat metodou zaškrcení varlat nebo zkracování ocasu zaškrcením jeho části. Dosud byly tyto metody legální a byly používány především u ovcí či koz. Z veterinárního hlediska i z pohledu ochrany zvířat existují jiné, vhodnější metody,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Klecové chovy nosnic budou od roku 2027 v České republice zrušeny. Návrh prosadil Parlament i přes nesouhlas ministerstva zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD), podle kterého tato změna znevýhodní české farmář a jen to podpoří dovoz levných vajec z Polska. K zákazu už přistoupily například Německo a Rakousko.

S novelou souvisí i vyhláška o minimálních standardech, které budou nově platit i pro koně chované jako zájmová zvířata. Dosud se to týkalo pouze zvířat chovaných jako hospodářská. Toto zjednodušení má podle SVS zajistit dobré životní podmínky všem koním, ať už jsou chovaní k jakémukoli účelu. Neměly by se tak opakovat případy jako z loňského léta, kdy ženě na severním Plzeňsku zabavili veterináři šest koní. Pohubá zvířata trávila na pastně parné letní dny bez vody, krmiva nebo přístřešku, kam by se mohla před sluncem ukrýt. Psali jsme ZDE

Na změny se musí připravit i chovatelé exotických zvířat

„Zejména v reakci na některé excesy, které se u některých chovatelů těchto druhů zvířat v uplynulých letech vyskytly a také proto, že předpisy v této oblasti nebyly dlouho novelizovány, dochází ke zpřísnění pravidel, za nichž je možné v ČR chovat tzv. druhy vyžadující zvláštní péči, zejména některé druhy šelem a lidoopů,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. 

Každá žádost o nové schválení chovu šelem nebo lidoopů bude pro chovatele znamenat i to, že bude muset doložit osvědčení o kolaudaci objektu, kde zvíře bude žít. Ještě před tím by měl každý žadatel absolvovat speciální kurz. Novela také rozšiřuje okruh případů, kdy bude moci zasáhnout obec s rozšířenou působností a nařídit propadnutí zvířete.

„Novela navíc zakazuje předčasné odebírání mláďat vybraných druhů primátů a šelem od matky, jejich venčení mimo chovné prostory či jejich rozmnožování a přesun na území ČR. Jedinci patřící k těmto vybraným druhům budou muset být označeni čipem. O každém zvířeti bude muset chovatel vést evidenci s danými náležitostmi,“ dodal Vorlíček.

Úpravy se dotýkají také drezúry zvířat v cirkuse, která bude u některých druhů úplně zakázána. Stejně tak pořádání veřejných akcí, kde účinkují zvířata, budou muset organizátoři předem hlásit krajské veterinárně správě.

Součástí novely je rovněž zákaz drezúry nově narozených jedinců všech druhů volně žijících zvířat. Tento zákaz začne platit od 1. ledna 2022. Zákon v neposlední řadě zpřísňuje pravidla pro pořádání veřejných akcí se zvířaty, které bude třeba hlásit minimálně týden dopředu příslušné KVS.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ochrana zvířat, novela, zákon, týrání, chov, zemědělství, Státní veterinární správa České republiky, Česko, Miroslav Toman, Parlament České republiky, Ministerstvo zemědělství České republiky, ČSSD, Německo, Polsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novela zákona na ochranu zvířat se dotkne také chovu skotu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.