Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krematoria na jižní Moravě jsou na hraně kapacit. Tohle jsem za 13 let své práce ještě nezažil, říká ředitel jednoho z nich

Krematorium na brněnském Ústředním hřbitově i soukromé krematorium v Hustopečích jsou na hranici svých kapacit. Zatím ale dostačují, řekli zástupci obou zařízení. Počet kremací se podle nich začal zvyšovat loni v říjnu, kdy nabrala na rychlosti epidemie koronaviru.

„Pracuji tady 13 let, ale takový nápor, který začal od října, jsem ještě nezažil. Denně v obou pecích zvládneme přibližně 32 až 34 kremací, fungujeme ale 24 hodin denně a pracujeme na tři směny," uvedl ředitel hustopečského krematoria Zdeněk Valíček. Denní počet kremací podle něj snižuje to, že spálení některého těla trvá podle jeho váhy delší dobu.

Do Hustopečí zamíří těla z Moravskoslezskéo kraje

Kapacita krematoria v současném nepřetržitém režimu stačí, čtyři stálé zaměstnance ale museli doplnit čtyři brigádníci. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl novinářům, že do Hustopečí by mělo být převezeno 50 těl z Moravskoslezského kraje, jehož krematorium už nestíhá. Vedení hustopečského krematoria ale podrobnější informace nemělo. „Naše skladovací kapacity by 50 těl navíc nedokázaly pojmout, ale podle předběžných informací by k nám měla být těla dopravena s mobilními chladicími boxy," řekl k tomu Valíček.

Brněnské krematorium je na hraně, ale stíhá

Na hranici svých možností je momentálně i krematorium v Brně, které spadá pod městskou společnost Pohřební a hřbitovní služby města Brna.„Denně je zde zpopelněno 35 až 40 těl. Množství zpopelněných se za poslední čtvrtletí zvýšilo o 60 procent. Se zvýšeným počtem kremací přijaly Pohřební služby města Brna opatření, které se týkají rozšíření provozu na víkendy a ve státní svátky," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Kapacity úložných prostor i kremačních pecí v současnosti dostačují. Městské společnosti se za poslední půlrok kvůli nákupu ochranných pomůcek pro zaměstnance zvýšily náklady o půl milionu korun.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky krematoria, kapacity, krematorium, Jihomoravský kraj, Hustopeče, pandemie covidu-19, Brno, Jan Hamáček, ČSSD, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krematoria na jižní Moravě jsou na hraně kapacit. Tohle jsem za 13 let své práce ještě nezažil, říká ředitel jednoho z nich  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.