Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na jižní Moravě zlevní teplo. Naopak podraží voda a někde i svoz odpadu

Zatímco ve většině okresů jižní Moravy lidé v příštím roce ušetří za teplo, voda opět podraží. V některých regionech kraje vzroste také poplatek za svoz odpadu. I přes výpadky na jízdném v důsledku koronavirové pandemie zůstane cena veřejné dopravy již devátým rokem v kraji stejná, nezmění se ani cena jízdenek brněnské městské hromadné dopravy. Vyplývá to z odpovědí zástupců oslovených obcí a poskytovatelů veřejných služeb.

Nejlevnější teplo budou mít i příští rok obyvatelé Blanska, kde za jeden gigajoule zaplatí 518 korun, což o je o pět korun méně než v letošním roce. O stejnou částku zlevnila Znojemská tepelná společnost, a to na 555 korun. Teplárny Brno cenu pro příští rok nemění, zůstává na 533 korun za jeden gigajoule. V Břeclavi i ve Vyškově bude teplo levnější než letos, ceny se pohybují mezi 550 až 580 korunami. „Snížení je možné díky nižší ceně zemního plynu a realizaci dlouhodobého úsporného programu," řekl mluvčí Vyškova Michal Kočí. Cena tepla v Hodoníně se stanovuje až zpětně podle skutečných nákladů.

Voda zdražuje na celé jižní Moravě

V porovnání s letošním rokem pět zdražuje voda v řádu několika korun, a to ve všech okresech. Obyvatelé Brna za jeden metr krychlový vody zaplatí 85 korun. Při spotřebě 106,5 litru na osobu a den je měsíční výdaj za vodné a stočné jednoho obyvatele zhruba 276 korun. Při cenové úrovni roku 2020 je to navýšení o šest korun za měsíc. Přes 100 korun poprvé zaplatí obyvatelé Znojemska, kde cena vzrostla o šest korun na 100,5 koruny. Vodovody a kanalizace Hodonín zdražily o tři koruny na 80 korun. Na Blanensku a Břeclavsku lidé zaplatí od 100 do 110 korun. Za vodné a stočné obyvatelé Vyškova zaplatí 96 korun, což je o zhruba čtyři koruny více než loni.

Ve Znojmě zdraží odpad o třetinu, i tak poplatky nepokryjí náklady

Cena za svoz odpadu zůstane v Blansku, Břeclavi, Brně a Hodoníně stejná jako v předchozích letech. Nejlevněji je v Blansku, kde obyvatelé platí 540 korun za rok, v nejdražším Brně 670 korun za rok. Vedení Břeclavi ale pro příští rok poprvé stanovilo slevu za svoz odpadu podle třídění. Břeclavané mohou od ledna ušetřit až 200 korun.

Změnu nejvíce pocítí zřejmě obyvatelé Znojma, kde nově zaplatí 600 korun, tedy o 200 korun ročně víc. „Náklady na sběr a svoz směsného komunálního odpadu rok od roku rostou, přičemž výše poplatku za odpady zůstala posledních sedm let 400 korun. Ani nově zvýšená částka zdaleka nepokrývá náklady odpadového hospodářství ve Znojmě," uvedla již dříve mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Poprvé od roku 2013 mění výší místního poplatu za komunální odpad také Vyškov. Místo 580 korun lidé zaplatí 696. Město má tak vůbec nejdražší svoz odpadu v kraji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Valnoha

Štítky teplo, voda, točné, cena, odpad, svoz odpadu, komunální odpad, poplatky, Jihomoravský kraj, poplatek, Vyškov, Blansko, Břeclav, Brno, Hodonín, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě zlevní teplo. Naopak podraží voda a někde i svoz odpadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.