Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Veletrhy prodají pavilon UMPRUM za 45 milionů úklidové firmě. Chceme budově vrátit původní podobu, slibuje nový majitel

Brněnské veletrhy v následujících týdnech prodají pavilon UMPRUM. Funkcionalistickou budovu z roku 1928 získá za 45 milionů korun brněnská úklidová firma Olman Service. Podle jejího majitele Martina Olejára projde pavilon rekonstrukcí, tu však plánuje projednávat s památkáři a budově vrátit její původní podobu. O prodeji jako první informovala Mladá fronta DNES.

Kvůli koronaviru a s ním spojeným opatřením přišly brněnské veletrhy o většinu příjmů a v září letošního roku oznámil generální ředitel veletrhů Jiří Kruliš, že záchranné kroky budou drastické. Veletrhy propustí až třetinu zaměstnanců a k tomu začnou navíc prodávat zbytný majetek.

Brněnské veletrhy musí kvůli přežití propustit třetinu zaměstnanců a prodat několik budov

Veletrhy Brno zatím fungují v úsporném režimu, protože drtivou většinu akcí naplánovaných na letošek musely zrušit kvůli pandemii koronaviru. Jejich ekonomické kondici má pomoci i prodej některých nemovitostí, aby společnost přežila do jara....

Pavilon UMPRUM vznikl v roce 1928 podle architekta Pavla Janáka, foto: Muzeum města Brna

Mělo jít o funkcionalistické stavby Králíkova divadla a pavilon UMPRUM. A právě druhá zmíněná budova už má podle informací MfDNES nového majitele.

Pavilon UMPRUM (Uměleckoprůmyslové školy v Praze) vznikl jako exponát na výstavu soudobé kultury v roce 1928. Budova byla podle plánů architekta Pavla Janáka postavena za pouhé tři měsíce a na výstavě představovala moderní rodinný dům knihkupce s obchodem s knihami a uměleckými předměty. 

Později byla budova spojena se sousedícím pavilonem AVU architekta Josefa Gočára.

Za zhruba 45 milionů korun ji má koupit brněnská úklidová firma Olman Service. Ta přitom s veletrhy už roky spolupracuje. Loni například zajišťovala požární hlídky v době konání veletrhů.

 „Na výstavišti naše společnost poskytuje služby od roku 1990, a tak areál velmi dobře znám. Máme tam také pronajatou spoustu prostor, takže jsme se rozhodli, že sem vše přestěhujeme i se sídlem společnosti," sdělil Olejár MfDnes.

Funkcionalistická budova z roku 1928 bude novým sídlem brněnské firmy. V plánu je i rekonstrukce budovy. „Objekty opravíme podle požadavků památkové péče, chceme je totiž vrátit do původní podoby z roku 1928. Chceme zachovat prvky architektů Janáka i Gočára, kteří objekty navrhovali,“ přiblížil Olejár.

Pozdější rekonstrukcí přišla budova o svůj původní vzhled. Ten chce nový majitel navrátit, foto: Barbora a Karel Ponešovi, Dům umění města Brna

Spolu s pavilonem UMPRUM nabízela městská společnost k prodeji také funkcionalistickou budovu Králíkova divadla. Ta už dvacet let zeje prázdnotou a hledá využití. Prodej budov z majetku brněnskýh veletrhů musí ještě v poslední fázi posvětit brněnští radní.

Interiér Králíkova divadla. Budova z roku 1928 je jedním z velmi raných příkladů použití čistých forem funkcionalismu na území České republiky. Posledních 20 let hledá využití, foto: Databáze divadel

Ohodnoť článek

Foto Brněnský architektonický manuál | Zdroj MfDNES

Štítky Pavilon UMPRUM, prodej, rekonstrukce, bvv, pavilon, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, veletrh, divadlo, OLMAN SERVICE, Pavel Janák, Mladá fronta DNES, Jiří Kruliš, Josef Gočár, Muzeum města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veletrhy prodají pavilon UMPRUM za 45 milionů úklidové firmě. Chceme budově vrátit původní podobu, slibuje nový majitel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.