Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnské veletrhy musí kvůli přežití propustit třetinu zaměstnanců a prodat několik budov

Veletrhy Brno zatím fungují v úsporném režimu, protože drtivou většinu akcí naplánovaných na letošek musely zrušit kvůli pandemii koronaviru. Jejich ekonomické kondici má pomoci i prodej některých nemovitostí, aby společnost přežila do jara. Propouští až 30 procent zaměstnanců. Zásadní ale je vyřazení veletrhů z hromadných akcí. Firma po ministerstvu zdravotnictví chce, aby se veletrhy v koronavirových opatřeních braly jako obchodní centra, řekl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

„Rušíme jednu akci za druhou, žijeme z toho, co jsme měli našetřeno na začátku roku. Pracujeme s městem na určitých transakcích, které nám zvýší likviditu, abychom mohli přečkat do jara. Nejvíc ale potřebujeme, aby nás ministerstvo zdravotnictví jako veletrhy vyjmulo z hromadných akcí, abychom se dostali do stejného režimu jako například obchodní centra, která mohou fungovat prakticky bez omezení. Žádáme to od jara a stále se nic neděje," uvedl Kuliš.

Měsíční náklady ve výši 14 milionů

Pouze provozní náklady, bez započítání nákladů na mzdy, jsou měsíčně přibližně 14 milionů korun. I proto Veletrhy Brno pracují na snižování počtu zaměstnanců. „S vizí, že další dva roky budou problematické a nejspíš poníženy o 20 až 30 procent také o tolik snižujeme počet zaměstnanců, optimalizujeme strukturu. V posledních letech, kdy se nám dařilo, měla struktura sklon nabobtnávat, takže některá ta místa, která živelně vznikla v poslední době, rušíme," podotkl Kuliš.

Pavilon UMPRUM vznikl v roce 1928 podle architekta Pavla Janáka, foto: Brněnský architektonický manuál

Do prodeje půjde Králíkovo divadlo a Pavilon UMPRUM

Firma, kterou vlastní město Brno, připravuje také prodej nevyužívaných nemovitostí v areálu. „Prodej zbytného majetku, který nesouvisí s hlavní činností firmy, tedy s výstavářskou činností, doporučila v závěrech analýza poradenské společnosti Deloitte. Doporučení se týká historických budov, které se dlouhodobě k výstavářské činnosti nepoužívají a je našim záměrem tyto budovy prodat. Historické budovy určené k prodeji jsou Pavilon UMPRUM a Králíkovo divadlo. V druhém případě musí prodej ještě odsouhlasit představenstvo firmy a Rada města Brna. Prodej dalšího majetku není aktuální," uvedl k tomu mluvčí firmy Jaroslav Bílek.

Interiér Králíkova divadla. Budova z roku 1928 je jedním z velmi raných příkladů použití čistých forem funkcionalismu na území České republiky. Posledních 20 let hledá využití, foto: Databáze divadel

Na veletrhu nedochází k takovému kontaktu, jako třeba na koncertě, protestuje ředitel

Z původně plánovaných podzimních akcí se nakonec nejspíš uskuteční pouze Caravaning Brno a to ještě v jiném než veletržním režimu. „Rozhodně nepůjde o mezinárodní veletrh, většina prodejců jsou tuzemské firmy. V podstatě jde o režim showroomu, a showroomy nijak omezené nejsou. Je to taková hra se slovíčky, ale nám nic jiného nezbývá," podotkl Kuliš. Zrušený je veletrh Woodtec i potravinářská Salima, kterou Veletrhy původně přeložily z jarního termínu. Už je definitivně rozhodnuto o jejím konání na jaře 2021.

Budova architekta Emila Králíka z roku 1928 je jedním z velmi raných příkladů použití čistých forem funkcionalismu na území České republiky. Posledních 20 let hledá využití, foto: Databáze divadel

Generální ředitel Veletrhů Brno požaduje vyřazení veletrhů na ploše výstaviště z hromadných akcí už od jara. Argumentuje tím, že na veletrhu nedochází zdaleka k takové koncentraci lidí jako například na koncertu, že pohyb lidí se podobá spíš obchodnímu centru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Databáze divadel, Brněnský architektonický manuál

Štítky BVV, brněnské výstaviště, veletrhy, budovy, zaměstnanci, koronavirus, stát, veletrh, Brno, jaro, Veletrhy Brno, obchodní centrum, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pandemie covidu-19, Emil Králík, Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Ondroušek

Je to hra se slovíčky ale v prvé řadě zájem Pragocentra zlikvidovat vše co je Moravské. Je to dlouhodobý zálen Cajzlů jak kolem GP Brno tak i BVV!!! Jak to, že Pražské výstaviště jede bez omezení a na Mosteckém okruhu se pořádají závody. Cajzli byli,jsou a budou cajzli::

Čtvrtek, 24. září 2020, 13:59Odpovědět

Brněnské veletrhy musí kvůli přežití propustit třetinu zaměstnanců a prodat několik budov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.