Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Roušky jsou zpět. Neplatí ale pro všechny

Roušky budou od úterý 1. září povinné v zdravotních a sociálních zařízeních, ve veřejné dopravě, na úřadech, ve volebních místnostech a při vnitřních akcích nad 100 osob.

„Roušky zavádíme plošně jen v epidemiologicky nejrizikovějších místech. Nicméně všude tam, kde se pohybuje mnoho různých lidí a nejde dodržovat bezpečný odstup, roušky doporučujeme,“ okomentoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Výjimka potvrzuje pravidlo

Důležitá je z obezřetnost a zodpovědnost občanů. „Abychom nemuseli zavádět celostátní opatření, musíme být nyní všichni zodpovědní a obezřetní. Prosíme tedy občany, aby dodržovali základní hygienická pravidla,“ vysvětlil Vojtěch. „A zejména pokud by se necítili zdravotně dobře, aby zůstali doma nebo kontaktovali svého praktického lékaře,“ doplnila hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová.

Existuje několik výjimek z mimořádného opatření nošení roušek. „I nadále zachováváme nezbytné výjimky z povinnosti nosit roušku, a to u dětí do dvou let, osob s poruchou intelektů, řidičů veřejné dopravy či uživatelé v zařízeních sociální péče a v některých dalších případech,“ vyjmenovala Rážová.

V naší online anketě hlasovali čtenáři, zda by používali v létě MHD, pokud by se znovu zavedly roušky. Třicet šest procent hlasujících by hromadnou dopravu nepoužívalo, naopak třicet tři procent ano, i když by to bylo velmi nepříjemné. „Vzhledem k tomu, že to mám hromadnou dopravou hodinu do práce, tak by nic jiného nezbývalo. Ale asi bych musela každou pátou zastávku vystoupit a nadechnout se,“ okomentovala Barbora Sáblíková na facebookové stránce Brněnské drbny.

Praha oranžová, Brno zelené

Na území Prahy je pozorován dlouhodobý zvýšený výskyt případů onemocnění covid-19, aktuální situaci již vykazuje znaky počínajícího komunitního přenosu. „Dochází zde bohužel k nárůstu počtu případů bez vazby na známy zdroj nákazy,“ okomentovala Rážová.

„Město je na hranici mezi zeleným a oranžovým stupněm, proto zatím ponecháváme jen doporučení roušek ve školách. Pokud by se situaci zhoršila, museli bychom přijmout širší opatření,“ doplnila ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová.

Do prvního stupně pohotovosti se nově zařadily okresy Kolín, Příbram, Žďár nad Sázavou a Brno-město. „S výjimkou okresu Žďár nad Sázavou nedochází k zásahu do zranitelných skupin obyvatel. Situace je pod kontrolou, nejedná se o plošné šíření regionálního rozsahu,“ popsala Rážová.

Všechny aktuální informace naleznete na webu ministerstva zdravotnictví.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky roušky, mhd, covid, úřady, rouška, veřejná doprava, Adam Vojtěch, Jarmila Rážová, Praha, Zdeňka Jágrová, Žďár nad Sázavou, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roušky jsou zpět. Neplatí ale pro všechny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.