Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Tipy na výlet od Drbny: TOP 5 Rozhleden na Moravě

Rádi koukáte na život z nadhledu? Pak je náš průvodce po rozhlednách Jihomoravského kraje pro Vás to pravé ořechové. Česko je velmocí těchto vyhlídek a jižní Morava nezaostává. Vybrali jsme top 5 těch, které nabídnou víc, než jen množství schodů.

Co by z Brna kamenem dohodil: Babí lom u Lelekovic

Ani ne patnáct kilometrů od Brna se tyčí vrchol Babí lom. Do map dejte blízkou vesničku Lelekovice a navigace vás z velkoměsta vytáhne na sever. V okolí rozhledny čekají bohaté lesy tamní přírodní rezervace i skály. Zaparkovat musíte dole, na okraji rezervace a dál jít už po svých.

Ale stojí to za to. Venkovní vyhlídka, která se točí okolo celé věže v nadmořské výšce přes 500 metrů, vám spraví chuť a vykompenzuje cestu náročným terénem. V dáli zahlédnete i obrysy Brna.

Recenzenti na google se však shodují na jednom. Kolo nechte doma v garáži a místo kočárku hoďte nosičku na záda. Pro kolečka, malá ani velká, není cesta dělaná. „Krásné místo s nádherným rozhledem do krajiny, ale cesta z Vranova je trochu obtížnější kvůli skalnatému terénu. Cesta z Kuřimi je jednodušší,“ upřesňuje Jan Vaníček na google recenzích.

Vřelé uvítání od jižního kraje: Rozhledna Maják

Pokud můžete řidičské povinnosti přehodit na jiné, nebo vám nevadí cestování vlakem, využijte pohostinnosti Pálavy. V blízké vesnici Rakvice, Zaječí nebo Přítluky můžete obdivovat krásu rozhledny Maják zespod. A po degustaci tamního vinného lístku se rozhodnout zdolat i schody vzhůru. K věži vás bezpečně dovede zelená značka turistů (od Zaječí), pokud chcete z Přítluk, hledejte žlutou.

Pod vámi se rozprostře působivý výhled na celé pálavské pláně i rozlehlou vodní hladinu Věstonické nádrže. Když si počasí nepostaví hlavu, pokochat se můžete i Bílými Karpaty a rakouskými Alpami.

Výletem na jih rozhodně neprohloupíte. Do desítek kilometrů pak můžete zvládnout i oblíbený Lednicko-valtický areál, zříceninu hradu Děvičky nebo třeba svět vodních hrátek Auqaland Moravia.

Rozhledna i pro městský holky: Boskovická radnice

Že Vás na přírodu neužije? Nevadí. máme pro vás i vyhlídkovou věž v civilizaci. Nabízí se třeba taková radnice v Boskovicích. Spodek prostor tvoří sice městský úřad, před deseti lety jej oddělili od vstupu na věž. Po dřevěných schodech se tak dá vyběhnout až nahoru, aniž by návštěvníci rušili pilné úřednictvo od práce.

Přece jenom jste ale jednou ve městě, za výstup si připlatíte. Tak na to myslete, než všechny kačky utratíte za kávu a zmrzlinu na náměstí. Poplatek se snad ale vyplatí. Z vyhlídky do všech světových stran kouknete na střechu místního kostela i zámek.

A kdyby vám bylo na Boskovicku schodů málo, zajděte si ještě na tamní hrad. I ten má svou rozhlednu, a protože je na kopci (jak se na hrad sluší a patří) uvidíte z něj daleko do širého kraje.

Slovácko vás neodsúdí: Bukovanský mlýn

Berete na výlet i své ratolesti? Pak jistě oceníte areál Bukovanského mlýna. Ten nabízí víc, než jen výhled z vrcholku větrného mlýna. Zatímco se budete drápat nahoru, nezapomeňte se rozhlížet kolem. Po stěnách vystavují díla starých malířů, v prvním patře vám vezme dech množství tradiční malované keramiky.

Tady vás také zkasírují a za pár desítek korun můžete ještě o jedny dřevěné schody dál. Nahoře na vás čeká výhled na celé Slovácko. Z kopce uvidíte Kyjov i ostatní vesničky, v dáli pak Bílé Karpaty i pohoří Chřiby.

Až vás větrná vyhlídka omrzí, jednoduše seběhněte dolů a užívejte všeho, co Kyjovsko nabízí. Dejte si slanou latu, poctivou „kapustnicu“ nebo nadýchané šišky sypané mákem. Při čekání na jídlo se váš dětský doprovod se nudit nebude. V areálu najdou ohrady s kozami, oslíky i poníky, můžou vyzkoušet lukostřelbu nebo minigolf. A nebo jim přímo zaplaťte tamní hru plnou hádanek a hlavolamů, která je provede po pozemcích.

SPOILER: Přijeli jste k mlýnu, je bezvětří, ale vrtule se hbitě točí? Žádná kouzla mlynářského ducha, vrtule je na elektřinu. Místní podnikatel mlýn postavil jen tak na zelené louce a asi nechtěl riskovat nedostatek větrného živlu. Tak svému projektu trochu vypomohl.

Krásy krasu: Rozhledna Babylon u Kozárova

Na závěr přihodíme tip, jak pořádně zahřát lýtka. Původně věž postavili jako vysílač signálu, dnes ale nadšeně vítá turisty. Rozhledna Babylon je celokovová a všech 139 schodů, které vedou nahoru, se točí kolem jejího trupu.

Kopec, na kterém stavba stojí, má přes šest set metrů nadmořské výšky. Když k nim přihodíte i poctivě našlapané schůdky, jistě tušíte, že výhled bude stát za to. Prohlédnout si můžete nejen blanenský okres, nad kterým se tyčí, ale i Jeseníky a Orlické hory v dáli. Jen počítejte s tím, že za tento zážitek po vás budou chtít nějakou tu korunu.

Když už opustíte domov a pojedete na tuto světovou stranu, nebraňte se kráse krasových jevů. Macocha už asi nepřekvapí, v jeskyních ale bude příjemně chladno, což ocení každý letní cestovatel. Pro trochu duchovního zážitku můžete do Chrámu ve Křtinách. Anebo zvolte třeba památkovou rezervaci, kde se tavilo železo, Františčinu huť.  Je nejstarší dochovanou v celé střední Evropě. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky výlet, příroda, město, rozhledny, cestování, schodiště, Jihomoravský kraj, rozhledna, Morava, Drbna.cz, vyhlídka, Česko, Brno, Google, Lelekovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tipy na výlet od Drbny: TOP 5 Rozhleden na Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.