Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Óda na šťastný let. Ohňostroj nad Špilberkem rozzářil noční oblohu

Druhý a zároveň poslední ohňostroj letošního festivalu Ignis Brunensis rozzářil v sobotu noční oblohu nad Špilberkem. Tři hudební skladby podkreslovaly světelnou show, která sloužila jako poděkování lidem ochotných pomoct ostatním během pandemie koronaviru.

Dvě minuty po půl jedenácté večer 23. srpna se na nebi nad hradem Špilberk objevily první barevné paprsky indikující začátek show. Ohňostroj s názvem Óda na šťastný let měl ocenit všechny, kteří v uplynulých měsících pomáhali ostatním. „Tímto projektem chceme poděkovat nejen lidem v první linii, ale všem lidem, kteří byli schopni a ochotni pomoci druhým zvládnout toto náročné období," uvedl technický ředitel Ignis Brunensis a jeden z designérů představení Jaroslav Štolba.

Tři hudební skladby

Jako první barevnou show doprovodily tóny skladby Óda na šťastný let z francouzského filmu Rytíři nebes, Akce v oblacích, pro kterou sloužila jako podklad 9. symfonie Ludwiga van Beethovena. Následně hrála píseň Nebe na zemi od Jaroslava Ježka. Závěrečné ohňostroje laděné do zlatých tónů doplnila skladba Imagine od Johna Lennona. „Tohle byl první ohňostroj Ignis Brunensis, který jsem kdy viděla. Líbil se mi, ale upřímně si myslím, že hudba se k němu moc nehodila. Čekala jsem, že to bude víc sladěné a v rytmu. To se nestalo, takže z toho jsem byla trochu zklamaná,“ řekla Timea Maďarová.

Kvůli pandemii pořadatelé přesunuli festival z června na srpen, zkrátili ho na čtyři dny a zrušili všechny soutěžní ohňostroje, které se obvykle odpalují u přehrady v Brně-Bystrci. „Vzhledem k vysoké návštěvnosti zejména soutěžní části festivalu a nemožnosti limitovat volně přístupné výhledové plochy nebyla v současných podmínkách reálná jakákoliv produkce na Brněnské přehradě,“ vysvětlil pořadatel Jiří Morávek ze společnosti Snip & Co. V rámci podpory cestovního ruchu v Brně se rozhodli udělat alespoň čtyřdenní programy a dva ohňostroje. První z nich se konal ve čtvrtek 20. srpna s podtitulem Sedmikrásky nad Brnem.


FOTO: Hvězdy jak sedmikrásky nad Brnem. Nebe nad Špilberkem rozzářil první letošní ohňostroj

Nebe nad brněnským hradem Špilberk rozzářil ve čtvrtek první letošní ohňostroj festivalu Ignis Brunensis. Kvůli koronaviru se festival poprvé nekonal na přelomu jara a léta. Ve zkrácené formě nabídne letos ještě jednu ohňostrojovou show. V sobotu...


Příští rok už od půlky června

Přestože letošní ročník festivalu teprve skončil, přípravy na ten další jsou už v plném proudu. Diváci se tentokrát dočkají i čtyř soutěžních ohňostrojů v podání pěti zemí, a to Chorvatska, Belgie, Mexika s Itálií a Švédska. Poprvé by se díky nim měla rozzářit obloha v sobotu 12. června 2021. Galafinále nad Špilberkem by se mělo uskutečnit o dva týdny později. Doprovodné akce mají pořadatelé v plánu po celý červen.

Ohňostroje nad Špilberkem sledovala studentka Kateřina Šerfelová už jako malá. „Nejhezčí jsou ale u přehrady, kde to má neskutečnou atmosféru. Skvělým nápadem je i pouštět k akci hudbu, protože to celý zážitek ještě víc umocní,“ popsala. Letošní ročník byl podle ní v mnoha ohledech speciální, přesto se však vydařil. „Zvlášť jsem ocenila možnost sledovat show z Kraví hory, kde byl umístěn i nafukovací model Měsíce,“ dodala.

Letos se konal už 23. ročník Ignis Brunensis, poprvé do Brna zavítal v roce 1998. První čtyři roky odpalovaly ohňostroje pouze domácí firmy, od roku 2003 už je soutěžní přehlídka mezinárodní. Soutěží se zúčastnilo mnoho různých zemí, a to například Švýcarsko, Čína, Španělsko, Rumunsko, Francie, Norsko nebo Filipíny. V jubilejním 25. ročníku v roce 2022 by měli bojovat o výhru vítězové z předchozích let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Ignis Brunensis, ohňostroj, Špilberk, Brno, festival, pandemie covidu-19, noční obloha, Ludwig van Beethoven, John Lennon, Jaroslav Ježek, Jiří Morávek, Nebe na zemi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Óda na šťastný let. Ohňostroj nad Špilberkem rozzářil noční oblohu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.