Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vanilková nebo chlebová. Putování za zmrzlinou láká na letní osvěžení i procházky Brnem

Příznivci zmrzliny ani toto léto nepřijdou zkrátka. Město Brno si pro ně totiž připravilo projekt Putování za zmrzlinou. Do čtvrtého ročníku akce se zapojilo přes třicet podniků. Jejich návštěvníci pak mohou hlasovat v soutěži o nejlepší studenou pochoutku.

Festival Putování za zmrzlinou zavede zájemce o letní osvěžení na nejrůznější místa po celém Brně. 31 zapojených podniků až do konce září nabídne zákazníkům nejrůznější příchutě – od tradiční vanilkové přes mandarinkovou až k neobvyklé chlebové. Projekt vznikl ve spolupráci s městem Brnem. Snahou organizátorů je podpora aktivního trávení volného času ve městě. „V těchto dnech se zmrzlina hodí na každém rohu a když si její chuť spojíte s nějakým turistickým cílem, určité neprohloupíte,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík.

Lekce od italských mistrů

Již tradičně se v rámci festivalu koná soutěž o nejlepší zmrzlinu. Dohromady můžou degustátoři ohodnotit až pět podniků. „O titulu každoročně rozhodne kolem 3 500 hlasujících. V letošním ročníku však čekáme účast ještě o něco vyšší,“ přiblížila organizátorka Soňa Kleinerová. Hlasovat lze buď přímo u prodejců nebo na webových stránkách. Minulý rok se na prvním místě umístilo Tomivo Gelato. Zakladatelé Tomáš Mrkos a Ivo Nádeníček se učili výrobu u mistrů v Itálii. „Čerpáme hlavně z toho, co chutná nám. Vždycky nás něco práskne do nosu a pak se to snažíme přenést do zmrzliny. Také sledujeme trendy a snažíme se je pak přepracovat podle nás,“ řekl Mrkos.

Na stupních vítězů se umístila rovněž líšeňská Cukrárna Eliška. „Máme i sezónní nabídku, zrovna dnes jsem byla na samosběru jahod. Oblíbená je mangová z pyré nebo limetková s mátou z naší zahrádky. Snažíme se nabídnout všechno ovoce, co zrovna dozrává,“ sdělila majitelka Eliška Urbanová. Do akce se letos zapojil podnik Mada Ice Cream, který nabízí rolovanou zmrzlinu. „Inspirujeme se z cest po světě, zejména v Asii. Z příchutí jsou u nás nejoblíbenější Kinder Bueno a Oreo,“ nastínila provozovatelka Martina Floková.

Hlasování o nejmilejší obsluhu

Letos poprvé mohou lidé v soutěži ocenit nejmilejší obsluhu. Hlasovat plánuje i student Martin Rešovský. „Jako dítě jsem miloval šmoulovou. Trvalo to až do momentu, kdy jsem zjistil, že šmoulové neexistují, a tak nemůžeme vědět, jak by chutnali. Bylo to celé jedna velká lež,“ postěžoval si. Teď mu nejvíc chutná stracciatella. „Z těch speciálních mám rád Milky Way z podniku Ještě jednu. Tam je to fakt zážitek,“ dodal.

Brněnský festival zmrzliny se poprvé konal v roce 2017. Tehdy se zapojilo téměř dvacet cukráren. Akce trvala do konce srpna a vyvrcholila slavnostním vyhlášením nejlepších zmrzlin. Ocenění dostali ale také samotní degustátoři. Do hlasování se zapojilo přes sedm set lidí. Nejvíce si pochvalovali výrobky prodávané z autíček Božského kopečku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Viktorinová, Facebook / MADA ICE CREAM, Gastromapa Lukáše Hejlíka

Štítky zmrzlina, léto, festival, soutěž, Brno, Petr Hladík, Eli Urbanová, Itálie, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanilková nebo chlebová. Putování za zmrzlinou láká na letní osvěžení i procházky Brnem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.