Pastelově barevná krabička na jídlo zosobňuje projekt, do kterého se zapojila víc jak desítka brněnských restaurací či bister. Tvůrci více než rok testovali, jak se krabičce bude dařit a nyní ji vypustili do ostrého provozu. Princip je snadný, za malý peníz půjčit a poté vrať.
Celý projekt pracuje na jednoduchém mechanismu. Strávník složí zálohu 80 korun. Jídlo s sebou mu pak v restauraci zabalí právě do REkrabičky, namísto do jednorázového plastikového obalu. Až je snědeno, vrátit ji může v jakémkoliv podniku, který je do projektu zapojený. Restaurace přijímají krabičku i neumytou, vrátí zálohu a můžete si vesele půjčit další. Problémem není ani vracet naráz víc než jednu.
Cílem myšlenky je snížit množství odpadu, které gastro průmysl produkuje. Jen v Česku se denně spotřebuje okolo 54 tun jednorázových obalů na jídlo. Proto přišel Ondřej Širočka s nápadem na REkrabičku. Každá podle něj nahradí až 400 kusů jednorázových obalů. Vždy však záleží na tom, jak se k ní zákazníci budou chovat. Poškrábané nebo rozbité musejí z provozu samozřejmě dříve.
V bezmasé restauraci Vegalité nabízejí zákazníkům krabičku přímo a to při koupi jídla s sebou. Zdůrazňují přitom ekologické výhody. „Zodpovědný zákazník po ní pak většinou sáhne,“ přibližuje úspěchy Jiří Malenovský z Vegalité. Nápad se podle něj teprve dostává do povědomí. „Týdně si o ni u nás řeknou nebo si ji k nám přijdou nechat naplnit spíše menší desítky lidí,“ upřesňuje počty.
Indická restaurace Pagadali vydává denně kolem dvaceti jídel do REkrabičky, přes koronavirou pandemii jich denně bývalo dokonce až třicet. Pochvalují si ekologičnost a dobrý pocit pro ně i pro zákazníky. Podle spolumajitele Jakuba Marka již dříve hledali způsob, jak zmírnit ekologický dopad plastových obalů. Sami uvažovali o zavedení vratných. „Když se tedy objevil projekt REkrabička, rádi jsme se hned zapojili, nejprve do pilotního projektu, a nyní i do ostrého provozu,“ vysvětluje motivaci Marek.
REkrabičku začali nedávno využívat i v 1. terapeutické restauraci, která vaří veganská jídla podle tradiční čínské medicíny. Podle manažera Karla Studýnky putuje asi třetina jídel s sebou právě v této ekologické nádobě, personál ji doporučuje jako první možnost. Rozhodnutí zapojit se do projektu podle něj bylo velmi rychlé, protože se restaurace o ekologii i nakládání s odpadem poctivě stará. „Je to také další způsob, jak každý může malou trochou přispět a pomoct tak velkému kroku v ekologii,“ uzavírá Studýnka.
Dalšími podniky, kde se doposud zabydlela, jsou Red Piranha, Fabrik Food Factory, Mediteran Bistro, Veroni Coffee & Chocolate, Soul Bistro, Forky´s, Jedna Báseň, Die Küche, Akvárna, Castellana Trattoria a Cattani Josefská.
REkrabička není v brněnských gastro vodách sama. Ve vybraných podnicích funguje projekt Otoč kelímek na kávu s sebou. Setkat se můžete také s Otoč misku. Všechny fungují na obdobném principu - složit zálohu, vypůjčit si nádobí a poté ho zase kdekoliv v partnerské síti vrátit.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.