Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jihomoravský kraj dosud podpořil výměnu asi 3500 kotlů

Jihomoravský kraj zatím podpořil výměnu zhruba 3500 starých kotlů na tuhá paliva za ekologičtější. Příjemcům proplatil zhruba 265 milionů korun, za dalších asi 107 milionů korun jsou ale schváleny nové žádosti. ČTK to řekla krajská mluvčí Monika Brindzáková. Kotlíkové dotace podle meteorologů přispívají ke zlepšení ovzduší v kraji.

O kotlíkové dotace bylo možné žádat ve třech vlnách, první začala v roce 2016, poslední není uzavřená a žádat o dotace lze do konce září. V první vlně kraj schválil přes 1200 žádostí a žadatelům proplatil bezmála 139 milionů korun, ve druhé bylo schváleno na 1300 žádostí zhruba za 127 milionů korun. Ve třetí vlně bylo dosud podáno 1658 žádostí a schváleno jich je 1028 za 106 milionů korun. Proplacené zatím nebyly.

„V Jihomoravském kraji je výzva pro příjem žádostí stále otevřena, ukončení vyhlášené výzvy pro příjem žádostí v elektronické podobě je plánováno na 30. září 2020. Aktuálně jsou však žádosti přijímány pouze do takzvaného zásobníku projektů," uvedla mluvčí.

Kvalita ovzduší se zlepšuje

Vedoucí oddělení kvality ovzduší brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jáchym Brzezina ČTK řekl, že kvalita ovzduší v Jihomoravském kraji se postupně zlepšuje. Podle něj kotlíkové dotace ke zlepšení kvality ovzduší přispívají. „Nemusí to však být vždy patrné, pokud někdo vymění horší kotel za lepší, ale někdo jiný zase lepší za horší v kontextu znečišťování ovzduší. Bez výměny starého za nový by situace byla ještě horší, nicméně celkový stav před a po může být podobný," uvedl Brzezina.

Účinnost kotlíkových dotací meteorologové pravidelně ověřují v rámci projektu měření kvality ovzduší ve vybraných malých obcích. V kompetenci brněnské pobočky jsou tři takové obce, a to Bochovice na Třebíčsku, Košíky na Uherskohradišťsku a Kuřimská Nová Ves na Brněnsku.

Na vesnici se ekologie moc neřeší

Obecně ale ve městech je podle Brzeziny paradoxně situace výrazně lepší než v malých obcích i kousek za Brnem. "Brno má velký podíl centrálního vytápění a vytápění na elektřinu a plyn, což je výrazně ekologičtější varianta. Naopak v malých obcích je vyšší podíl vytápění na tuhá paliva, a to se projevuje až několikanásobným překračováním imisního limitu BaP (benzoapyren)," uvedl Brzezina.

Benzoapyren se v ovzduší vyskytuje převážně navázaný na jiné částice a je vhodným ukazatelem znečištění ovzduší polyaromatickými uhlovodíky. Ty představují skupinu látek, z nichž řada má toxické či karcinogenní vlastnosti. Mezi jejich hlavní zdroje patří právě vytápění domácností a silniční doprava.

Účelem kotlíkových dotací je výměna kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním v rodinných domech s cílem zlepšit životní prostředí. Peníze je možné získat například na plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo, kotel na biomasu nebo automatický kombinovaný kotel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, ovzduší, správa, teplo, dotace, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, vzduch, palivo, Brno, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj dosud podpořil výměnu asi 3500 kotlů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.