Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Těžba štěrkopísku vodárenství neškodí. Naopak, může mu pomoci, hájí se těžařská firma

Těžba štěrkopísků vodárenství nijak neškodí, ale naopak mu bývá prospěšná, uvedla ve vyjádření společnost České štěrkopísky, která již 14 let usiluje o povolení těžby štěrkopísků u Uherského Ostrohu a Moravského Písku. Ohradila se tak proti silnému odporu Jihomoravského kraje, mnoha obcí i Vodovodů a kanalizací Hodonín, které argumentují ohrožením podzemních zdrojů pitné vody pro 140.000 lidí.

Na konci května stanovil Český báňský úřad dobývací prostor, což je poslední administrativní krok před samotným povolením k těžbě. Na to reagoval tento týden Jihomoravský kraj, jehož radní schválili podání správní žaloby proti postupu báňského úřadu, jejíž součástí je žádost o předběžné opatření. Tím by soud zastavil veškeré další kroky vedoucí k těžbě do doby, než by o žalobě rozhodl.


Jihomoravský kraj chce žalovat úřad, který odmítá zakázat těžbu ohrožující zdroj pitné vody

Jihomoravští radní se na začátku tohoto týdne rozhodli podat žalobu proti rozhodnutí Českého báňského úřadu, který i přes protesty Jihomoravského kraje a desítek obcí opakovaně povolil těžbu štěrkopísku u Uherského ostrohu. Těžba přitom může...


Žalovat se chystají obce i celá řada institucí

Podle kraje úřad řádně neposoudil argumenty uvedené v odvolání proti stanovení dobývacího prostoru. Žalobu podle radního Víta Rajtšlégra chystají i obce a hodonínské vodárny. Všichni se na základě odborných posudků obávají ohrožení kvality pitné vody.

Těžba bude k vodohospodářskému prospěchu, prohlašují těžaři

Firma však míní, že obavy nejsou na místě. „Realizace našeho záměru by prokazatelně vedla naopak k možnosti posílení vodárenského jímání. Nelze tak souhlasit s hodnocením našeho záměru těžby způsobem, kdy je záležitost jednostranně prezentována jako boj o jednu z možností - buďto vodní zdroje, nebo těžba štěrkopísků, neboť těžba není s existencí vodního zdroje v rozporu. Naopak může být vodohospodářskému využití území ku prospěchu," uvedla společnost.


Obyvatelé ohroženi těžbou u Moravského Písku se chystají na pochod

Obce bojující proti těžbě štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku chystají v půli června pochod, kterým chtějí upozornit na hrozící znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 100.000 lidí. Novinářům dnes o pochodu řekla senátorka a...


Politici podle ní šíří mezi občany strach a zneužívají téma k politickým cílům. Firma uvedla také to, že například z nedalekého jezera u Ostrožské Nové Vsi, které vzniklo po těžbě, se čerpá pitná voda. „Odpůrci těžby jen chtějí za každou cenu bránit našemu záměru těžby," napsala společnost ve vyjádření.

Proti těžbě je ale dlouhodobě i Uherský Ostroh, kterého se záměr dotýká přímo. Odmítavé stanovisko obce je mnoho let neměnné. Bránit těžbě může ještě tím, že nezmění územní plán, který nyní umožňuje v lokalitě pouze zemědělskou činnost.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky těžba, štěrkopísek, Moravský Písek, voda, sucho, ohrožení, české štěrkopísky, pitná voda, Jihomoravský kraj, Uherský Ostroh, Hodonín, Český báňský úřad, Vít Rajtšlégr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Těžba štěrkopísku vodárenství neškodí. Naopak, může mu pomoci, hájí se těžařská firma  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.