Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Obyvatelé ohroženi těžbou u Moravského Písku se chystají na pochod

Obce bojující proti těžbě štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku chystají v půli června pochod, kterým chtějí upozornit na hrozící znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 100.000 lidí. Novinářům dnes o pochodu řekla senátorka a radní Ratíškovic na Hodonínsku Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Podle ní navíc obce podají správní žalobu kvůli stanovení dobývacího prostoru. Kromě toho lidovci chtějí v červnu odevzdat Sněmovně petici za ústavní ochranu vody a půdy, která má přes 24.000 podpisů.

Báňský úřad minulý týden zamítl námitky obcí a kraje proti stanovení dobývacího prostoru. Stanovení dobývacího prostoru tak platí, neznamená ale povolení těžby. O ni musí firma České štěrkopísky podat samostatnou žádost, o které bude úřad rozhodovat v novém řízení.

Zdroj pitné vody pro 86 měst a obcí

Hubáčková uvedla, že úřad zamítl námitky 26 obcí, kraje, dvou spolků a jedné fyzické osoby. „Těžba se týká zdroje pitné vody 86 měst a obcí," poznamenala senátorka. Podle ní obce podají správní žalobu nejspíš ke Krajskému soudu v Brně, datum ale ještě neví.


Obce a kraj neuspěly s námitkami proti těžbě u Moravského Písku. Projekt může ohrozit zdroj vody pro 100 tisíc lidí

Český báňský úřad zamítl námitky obcí a Jihomoravského kraje proti stanovení dobývacího prostoru v případě těžby štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Uvedl to mluvčí úřadu Bohuslav Machek. Podle něj úřad potvrdil pouze stanovení...


Na 13. června je svolaný pochod, jehož účastníci se půjdou z několika míst podívat přímo do prostor, kde by se v budoucnu mělo těžit. „Půjde vidět přímo lokalitu prameniště i těžební prostor," řekla Hubáčková.

Petici podepsalo přes 24 tisíc lidí

Lidovci také chtějí odevzdat v červnu Sněmovně petici za ústavní ochranu vody a půdy, kde nasbírali k dnešnímu dni více než 24.100 podpisů. „Je důležité začít řešit sucho co nejdříve a uvolnit na tuto oblast mnohem více financí. Pokud nezačne vláda sucho urychleně řešit, bude naše země žít opět v nouzovém stavu, ale kvůli nedostatku pitné vody," uvedl místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík.


Kraj a skoro třicítka obcí se brání těžbě u Moravského Písku. Bojí se o znečištění vodního zdroje

Jihomoravský kraj a skoro 30 obcí podaly odvolání proti rozhodnutí báňského úřadu v případu těžby štěrkopísku u Moravského Písku. Potvrdila to senátorka a radní Ratíškovic Anna Hubáčková (KDU-ČSL). O rozhodnutí kraje informovala v tiskové zprávě...


Ústavní ochrana vody je podle něj důležitá kvůli podpoře opatření spočívajících v zadržování vody v krajině, obnově mokřadů, tůní a rybníčků i v lepším nakládání s odpady. Návrh na ústavní ochranu vody připravuje ministerstvo zemědělství.

Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex je na pomezí Moravského Písku na Hodonínsku v Jihomoravském kraji a Uherského Ostrohu na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji. Zásobuje přes 100.000 lidí z Hodonínska i dalších okresů. Je to pátý největší zdroj v republice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pochod, těžba, písek, Moravský Písek, voda, zásobárna, ohrožení, okres Hodonín, pitná voda, Anna Hubáčková, KDU-ČSL, Poslanecká sněmovna ČR, Ratíškovice, Český báňský úřad, České štěrkopísky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé ohroženi těžbou u Moravského Písku se chystají na pochod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.