Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kvůli nucenému pobytu lidí doma vzrostlo množství plastů v odpadech, na přesná čísla je ale zatím brzo

Kvůli koronavirové krizi musí lidé už více než měsíc zůstávat doma a vycházet by měli pouze za účelem toho nejnutnějšího. V důsledku nuceného pobytu doma a výraznému nárůstu rozvozů jídel se zvýšila produkce domovních odpadů. Vzrostlo jak množství směsného, tak tříděného odpadu. Ministerstvo životního prostředí předpokládá také nárůst plastů v odpadech, na přesná čísla si ale ještě počkáme.

Přibylo směsného i tříděného odpadu z domácností

Svozové firmy v tuto chvíli hlásí zvýšené množství produkovaných domovních odpadů, a to včetně těch tříděných. Souvisí to s domácím vařením, stravováním a častějšími úklidy domácností. „Řada lidí také více používá jednorázové rukavice, sáčky, roušky a také si podstatně více objednávají jídlo přes rozvozové firmy," doplnila mluvčí EKO-KOM Lucie Müllerová.

O kolik přesně se množství plastů v odpadech zvýšilo zatím nevíme. „Aktuálně je zakázáno provádět jakékoliv nakládání s odpadem, tudíž nemůžeme provést rozbory složení směsného komunálního odpadu, abychom získali nějaká konkrétní čísla," vysvětlila vedoucí oddělení komunikace SAKO Brno Aneta Bublová. 

Nadbytek odpadu z domácností vyrovná úbytek z firem

Celkové množství sváženého odpadu se ale v konečném důsledku nemění. Přestože na mnoha místech z domácností odpadů přibylo, na druhé straně ubylo odpadu od studentů, ze škol a firem, které musely pozastavit činnost. „U živnostenského a průmyslového odpadu se dá naopak očekávat pokles v řádu jednotek až nižších desítek procent,“ doplnila mluvčí Ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Podstatná část plastů v odpadech pochází z rozvozů jídel

Hromadící se plasty v popelnicích nejsou pouze obaly od zakoupených potravin ze supermarketu. V rámci karantény si lidé začali mnohem častěji objednávat obědy přes rozvozce jídel. Jak ekologickou otázku zvyšujícího se množství plastů řeší třeba Wolt nebo Dáme jídlo, kterým kapacity v současném stavu praskají ve švech?

Společnost Wolt, která v Brně působí něco přes rok, doručuje všechny své objednávky v recyklovatelných papírových taškách. Navíc spousta brněnských restaurací, které jsou na Woltu, podporuje kompostovatelné obaly. Během koronavirové krize však není ekologie na prvním místě. „Situace okolo koronaviru nás v rámci ekologických řešení trošku zpomalila, protože naprostou prioritou byla a stále je hlavně bezpečnost," vysvětlil generální ředitel českého Woltu Jan Foret.

Firma Dáme jídlo si zase v duchu ekologie založila e-shop, kde partnerským restauracím nabízí různé typy recyklovatelných materiálů vhodných pro rozvoz. „Jde o stoprocentně kompostovatelné příbory z bio plastu a obaly z vylisované cukrové třtiny na hamburgery či saláty. Nebo také obaly z recyklovaného papíru či šetrného polypropylenu," řekl obchodní ředitel Dáme jídlo Petr Indra. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky plasty, produkce, komunální odpad, třídění, koronavirus, krize, odpad, plast, jídlo, koronavirová krize, DámeJídlo, Wolt, SAKO Brno, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli nucenému pobytu lidí doma vzrostlo množství plastů v odpadech, na přesná čísla je ale zatím brzo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.