Kvůli koronavirové krizi musí lidé už více než měsíc zůstávat doma a vycházet by měli pouze za účelem toho nejnutnějšího. V důsledku nuceného pobytu doma a výraznému nárůstu rozvozů jídel se zvýšila produkce domovních odpadů. Vzrostlo jak množství směsného, tak tříděného odpadu. Ministerstvo životního prostředí předpokládá také nárůst plastů v odpadech, na přesná čísla si ale ještě počkáme.
Svozové firmy v tuto chvíli hlásí zvýšené množství produkovaných domovních odpadů, a to včetně těch tříděných. Souvisí to s domácím vařením, stravováním a častějšími úklidy domácností. „Řada lidí také více používá jednorázové rukavice, sáčky, roušky a také si podstatně více objednávají jídlo přes rozvozové firmy," doplnila mluvčí EKO-KOM Lucie Müllerová.
O kolik přesně se množství plastů v odpadech zvýšilo zatím nevíme. „Aktuálně je zakázáno provádět jakékoliv nakládání s odpadem, tudíž nemůžeme provést rozbory složení směsného komunálního odpadu, abychom získali nějaká konkrétní čísla," vysvětlila vedoucí oddělení komunikace SAKO Brno Aneta Bublová.
Celkové množství sváženého odpadu se ale v konečném důsledku nemění. Přestože na mnoha místech z domácností odpadů přibylo, na druhé straně ubylo odpadu od studentů, ze škol a firem, které musely pozastavit činnost. „U živnostenského a průmyslového odpadu se dá naopak očekávat pokles v řádu jednotek až nižších desítek procent,“ doplnila mluvčí Ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.
Hromadící se plasty v popelnicích nejsou pouze obaly od zakoupených potravin ze supermarketu. V rámci karantény si lidé začali mnohem častěji objednávat obědy přes rozvozce jídel. Jak ekologickou otázku zvyšujícího se množství plastů řeší třeba Wolt nebo Dáme jídlo, kterým kapacity v současném stavu praskají ve švech?
Společnost Wolt, která v Brně působí něco přes rok, doručuje všechny své objednávky v recyklovatelných papírových taškách. Navíc spousta brněnských restaurací, které jsou na Woltu, podporuje kompostovatelné obaly. Během koronavirové krize však není ekologie na prvním místě. „Situace okolo koronaviru nás v rámci ekologických řešení trošku zpomalila, protože naprostou prioritou byla a stále je hlavně bezpečnost," vysvětlil generální ředitel českého Woltu Jan Foret.
Firma Dáme jídlo si zase v duchu ekologie založila e-shop, kde partnerským restauracím nabízí různé typy recyklovatelných materiálů vhodných pro rozvoz. „Jde o stoprocentně kompostovatelné příbory z bio plastu a obaly z vylisované cukrové třtiny na hamburgery či saláty. Nebo také obaly z recyklovaného papíru či šetrného polypropylenu," řekl obchodní ředitel Dáme jídlo Petr Indra.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.