Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pozvěte si vesmír do obýváku! Zavřená brněnská hvězdárna funguje i nadále skrze živá vysílání a další akce

Hvězdárna a planetárium Brno musela kvůli koronavirové krizi podobně jako další instituce kompletně uzavřít své prostory. Přestože se návštěvníci ještě nějakou dobu do hvězdárny nevydají, mají nyní možnost přivítat vesmír u sebe doma. Pracovníci hvězdárny připravili nabitý program plný živých přenosů na sociálních sítích i v rádiu. Nechybí ani komentovaná pozorování oblohy a další plánované akce.

Hvězdárna nechtěla ztratit kontakt se svými návštěvníky

„Když spadla klec a museli jsme zavřít, přemýšleli jsme, jak zůstat nadále v kontaktu s našimi návštěvníky. Vždycky jsme byli hodně aktivní na sociálních sítích a obecně internetu, náš newsletter odebírá 12 tisíc lidí a Facebook zase sleduje 65 tisíc fanoušků. Dali jsme proto s kolegy hlavy dohromady a přišli s několika pořady," řekl ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Každou neděli komentuje ředitel dění na obloze

Jedním z prvních nově vzniklých pořadů jsou Sedmikrásky na nebi, které vysílájí živě každou neděli večer na Českém rozhlase Brno. Ředitel hvězdárny v tomto přenosu komentuje dění na obloze a každý týden se věnuje jinému tématu. Na Velikonoční neděli se posluchači dozvěděli například o souhvězdí Vozky s jasnou hvězdou Capella a nebeských dvojčatech Castorovi s Polluxem. 

Vysílání s komentovaným pozorováním oblohy lze poslouchat také odkukoliv online. Mezi fanoušky mají přenosy velký úspěch, mnoho z nich zanechává pozitivní ohlasy na sociálních sítích. „Děkuji za povídání. Paráda. Zajímavé je vždycky hledat, co právě vidíte vy a co my, když vás posloucháme ze středních Čech. Letadlo jsme viděli asi 15 min před vámi a meteorit předminule výrazně vlevo od Venuše," okomentovala nedělní vysílání posluchačka na Facebooku Sedmikrásek na nebi.

Digitárium TV přenese vesmír do vašeho obýváku

Z pohodlí domova se můžete nově kochat také záběry z vesmíru díky novému online pořadu Digitárium TV, který vysílá živě každou středu na Youtube. „Zjistili jsme, že s kamerou můžeme snímat to, co se promítá přímo v našem sále Digitária. O poutavé vyprávění se přitom postará živý moderátor, který vypráví o obloze vždycky na nějaké téma," popsal Dušek.

Na Záludné otázky z astronomie odpovídají odborníci

Zajímalo vás někdy, jakou barvu mají hvězdy nebo kde leží střed vesmíru? Tvůrci knihy Záludné otázky z astronomie předčítají a zodpovídají obdobné dotazy každý den ve stejnojmenném pořadu na Youtube. „Z naší knihy plné zajímavosti o vesmíru vám budeme číst jednotlivé kapitoly a vkrádat se tak do vašich příbytků každý den večer," zažertoval jeden z autorů knihy akademik Zdeněk Mikulášek.

Příští víkend plánuje hvězdárna City Nature Challenge

Mimořádnou akcí, kterou hvězdárna v Brně pořádá od 24. do 27. dubna, je City Nature Challenge. V této celosvětové výzvě se Brno utká s více než 200 dalšími městy - cílem je ukázat, že i příroda v Brně je bohatá a jedinečná. „Naši část projektu jsme nazvali Poznej brněnskou džungli. Řekli jsme si, že když lidé chodívají na procházky do přírody, můžeme je navést k tomu se u procházek také trochu vzdělat," vysvětlil Dušek.

Výzva spočívá v tom, že si do chytrého telefonu stáhnete aplikaci iNaturalist a zaregistrujete se. S pomocí ní pak fotíte živočichy a rostliny kolem sebe. Aplikace přitom rozpozná, o jaké konkrétní rostliny a zvířata jde. „Věříme, že se do soutěžního klání zapojí hodně Brňanů, kteří budou chtít objevovat přírodu nejen ve známých lokalitách, jako je obora Holedná nebo park Lužánky. Čeká je spousta zajímavých nových informací," uzavřel mluvčí magistrátu města Filip Poňuchálek.

Více informací o výzvě Poznej brněnskou džungli najdete na jejím webu nebo facebookové stránce

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hvězdárna a planetárium Brno, City Nature Challenge: Brno

Štítky Hvězdárna a planetárium Brno, hvězdárna, pandemie, online program, vysílání, Digitárium, astronomie, vesmír, sociální síť, Brno, kniha, Facebook, koronavirová krize, YouTube, Boží hod velikonoční

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozvěte si vesmír do obýváku! Zavřená brněnská hvězdárna funguje i nadále skrze živá vysílání a další akce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.