Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

FOTO: Na jižní Moravu dorazilo 50 tisíc respirátorů typu FFP2. Kraj je distribuuje na potřebná místa

Během dnešní noci dorazila na jih Moravy zásilka respirátorů z Číny. Jde o padesát tisíc kusů respirátorů typu FFP2, které kraj za pomocí hasičů distribuuje do zdravotnických a jiných zařízení po celé jižní Moravě. Původně mělo být pomůcek o deset tisíc kusů více, ale zásilka se musela pokrátit pro potřeby ministerstva zdravotnictví, které má zásobovat fakultní nemocnice a záchranné služby.

Na distribuci pracuje od rána zhruba dvacítka hasičů. Během dneška by se tak respirátory měly dostat k praktickým a dětským l lékařům, stomatologům, ambulantním specialistům a lékárnám. 

Profesionální respirátory FFP2 u dospělých snižují riziko nakažení 66× až 113×, chirurgické roušky 4,1× až 5,3×, roušky z utěrky na nádobí 2,2× až 2,5×. U dětí poskytují slabší ochranu. zdroj: irozhlas.cz

Podle hejtmana Bohumila Šimka jde várka ochranných pomůcek především pracovníkům v první linii. „Rád bych za to moc poděkoval všem, kteří se o to zasloužili a také našim hasičům a starostům, kteří se v nesledujících hodinách a dnech budou podílet na distribuci," uvedl Šimek.

Hejtman zároveň poprosil všechny, kteří na respirátory čekají a mají je dostat, o trpělivost. „O víkendu očekáváme další dodávky. Věřím, že postupně zajistíme ochranné prostředky pro ostatní profese. Zatím neznáme přesné počty, ale jsme připraveni na další distribuci. A samozřejmě občany prosím o dodržování všech nastavených pravidel, protože tím budou chránit i sebe a své nejbližší,“ dodal Šimek.

Už v pátek hejtman uvedl, že aktuální dodávka bude stačit zhruba na čtrnáct dní. Podle vlády by nyní do Česka měly přilétat zhruba tři letadla s ochrannými pomůckami týdně.

Některé kraje nedostaly nic. Z problémů viní ministerstvo zdravotnictví

Distribuce páteční zásilky se během soboty dostala do problémů. Předseda Asociace krajů a zároveň hejtman Vysočiny Jiří Běhounek vyzval Andrej Babiše, aby odvolal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. K němu se přidal i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Podle Netolického ministerstvo zdravotnictví Pardubickému kraji zkrátilo příděl zdravotnického materiálu, dohromady mělo být krajům dáno k distribuci 450.000 respirátorů FFP2. Pardubický kraj jich měl dostat 26 500. „Bohužel všechno je jinak. Bylo zjištěno, že ministerstvo zdravotnictví nemá prakticky nic i přes garance, takže se vzalo z kvóty určené krajům, která byla pokrácena o 20 procent," uvedl Netolický. Pardubický kraj tak zatím nedokáže zásobit všechny praktické a dětské lékaře či zubaře. Babiš odvolat Vojtěcha odmítnul. 

Běhounek tvrdí, že ačkoliv ministerstvo zdravotnictví původně deklarovalo, že má svoje dodávky respirátorů, nemá ve skutečnosti  žádné. Tím vysvětluje odklon části zdravotnického materiálu, který měl mířit krajům, do resortu zdravotnictví.

Ohodnoť článek

Foto Jihomoravský kraj

Štítky respirátory, zásilka, koronavirus, Jihomoravský kraj, ffp2, respirátor, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Čína, Bohumil Šimek, Morava, Pardubický kraj, ochranná pomůcka, Andrej Babiš, Adam Vojtěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na jižní Moravu dorazilo 50 tisíc respirátorů typu FFP2. Kraj je distribuuje na potřebná místa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.