Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Aplikace Cyklodoprava v Brně vyhrála v soutěži Společně otevíráme data

Aplikace Magistrátu města Brna Cyklodoprava v Brně vyhrála v soutěži Společně otevíráme data 2019 v kategorii Solution App, která sdružovala aplikace upozorňující na společenský problém a přispívající k jeho řešení. Na rozvoj aplikace obdrželi vítězové jednotlivých kategorií třicet tisíc korun.

Aplikace Cyklodoprava v Brně vyhrála v soutěži Společně otevíráme data 2019

Aplikace Cyklodoprava v Brně, kterou vytvořili zástupci Magistrátu města Brna, vyhrála v soutěži Společně otevíráme data 2019 pořádané Nadací Open Society Fund Praha (OSF) v kategorii Solution App. Ta zahrnovala aplikace, které upozorňují na společenský problém, nebo přispívají k jeho řešení.

Soutěž podporuje aplikace postavené na otevřených datech

Soutěž Společně otevíráme data oceňuje nejlepší aplikace postavené na otevřených datech, jejím smyslem je podpořit vznik nových služeb pro veřejnost a zviditelnit potenciál otevřených dat.

Letos se soutěže zúčastnilo šestadvacet aplikací

Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo šestadvacet aplikací v celkem pěti kategoriích. „Aplikace, které letos vyhrály, by se pro následující rok mohly klidně stát základní výbavou a pomocníkem pro každého občana,“ mínil Josef Šmída z Nadace OSF. Každý z vítězů získal na další rozvoj aplikace třicet tisíc korun.

Cyklodoprava v Brně nabízí soupis nehod i porovnání podmínek Brna pro cyklodopravu s dalšími městy

Aplikace Cyklodoprava v Brně analyzuje mnoho aspektů rozvoje cyklistické dopravy, srovnává podmínky v Brně s dalšími městy v Česku i v zahraničí a nabízí i přehledný soupis nehod s účastí cyklistů. Aplikace funguje teprve od konce září, od té doby ji ale využily více než dva tisíce lidí.

Cyklistická doprava je v Brně podle zástupce organizace Brno na kole pozadu

Podle Michala Šindeláře z organizace Brno na kole aplikace poukazuje na špatný stav cyklodopravy v Brně. „Zásadním problémem Brna je kritický nedostatek politické vůle, ačkoliv má Brno aktivní mobilitu jako prioritu, vedení města za lidi pěší a na kolech nekope, ruší se přechody, ruší se cykloobousměrky," uvedl Šindelář. Dle jeho názoru na rozvoj aktivní mobility a cyklodopravy nemá město Brno vyhrazeny téměř žádné kapacity, a to především lidské. „Ostatní města v tomto směru uhání dopředu, Brno zařadilo zpátečku a oceněná aplikace to na datech vysvětluje,“ doplnil Šindelář.

Na cyklistické infrastruktuře v Brně se stále pracuje

„Kvalita ani rozsah cyklistické infrastruktury nejsou v Brně dostatečné. Spolupracujeme se státní správou a dalšími subjekty, aby se tato situace postupně zlepšila,“ přiblížil radní pro dopravu Petr Kratochvíl. Cyklodoprava je podle něj jedním ze způsobů mobility, která má ve městě nezastupitelný význam. „Při plánování dalších opatření pro cyklisty je ale prioritní myslet na bezpečnost všech účastníků provozu,“ dodal Kratochvíl.

V loňském roce vyhrály brněnské aplikace hned ve dvou kategoriích

„V loňském roce se podařilo zvítězit ve dvou kategoriích, a to s aplikacemi Hodnocení pocitové mapy města a Dopravní obslužnost Brna a okolí. Jsem moc rád, že se na tento úspěch podařilo navázat i letos, a to s tématem cyklodopravy, které je ve městě stále aktuální,“ popsal druhý náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Cyklodoprava v Brně

Štítky cyklodoprava, aplikace, Brno, soutěž, Společně otevíráme data, doprava, Praha, Česko, Josef Šmída, Tomáš Koláčný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikace Cyklodoprava v Brně vyhrála v soutěži Společně otevíráme data  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.