Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O víkendu začnou vánoční trhy ve městech po celé jižní Moravě

Slavnostní rozsvěcování vánočních stromků na náměstích, vánoční trhy, ale také adventní koncerty nebo vánoční dílny začnou ve většině měst až o příštím, tedy prvním adventním víkendu. Předběhne je pouze Brno, kde první vánoční trhy začaly už v pátek.

Týden před začátkem adventu se otevřely stánky na Zelném trhu a Moravském náměstí v Brně, trhy tam pořádá městská část Brno-střed. Potrvají do 23.prosince. Vánoční strom na Zelném trhu se ale rozsvítí až v pátek 29. listopadu, stejně jako ten na náměstí Svobody.

Trhy na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí v Brně jsou jako každoročně v režii Turistického a informačního centra města Brna. Letos potrvají až do 5. ledna. "Někteří Brňané si v minulosti posteskli, že když už předvánoční shon skončí, tak nemají kam zajít," zdůvodnila to brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Ve stejný den jako v Brně se rozsvítí vánoční strom i na náměstí Republiky v Blansku. Slavnost doprovodí kulturní program i vánoční stánkový prodej.

Těšit se můžete na stánky i betlémy

Na první adventní neděli, která připadá na 1. prosince, nechali rozsvěcení stromečku v Břeclavi i ve Znojmě. "Jedli ojíněnou městu věnovali manželé Líškovi z Jevišovic. Horní náměstí bude zdobit další jedle ojíněná, a to od manželů Kratochvílových ze Znojma. Chybět nebude dřevěný betlém v životní velikosti z dílny řezbáře Martina Lichevníka doplněný o nového krále - třetího krále, ani tradičně vyzdobená ulice Obroková. O její výzdobu se opět postarají místní školy a školky," uvedl Karel Podzimek, místostarosta města Znojma (ODS).

Na Masarykově náměstí bude připraveno oblíbené zimní kino a na horním náměstí zase kluziště. Na obou místech bude kulturní program.

V Břeclavi připravují vánoční městečko se stánky a kulturním programem na pěší zóně u gymnázia až na 14. prosince, stánky tam ale zůstanou až do 22. prosince.

Přijdou i rakouští čerti

Ulice a náměstí jihomoravských měst oživí také akce s mikulášskou tématikou, v Blansku se 6. prosince uskuteční Krampus show s 50 originálními maskami děsivých čertů, ve Znojmě chystají pochod rakouských čertů Perchtenlauf na pátek 13. prosince.

Adventní koncerty rozezní jihomoravské kostely nejen o adventních nedělích, ale připravují je i v některých památkách, například na zámku v Kunštátě na Blanensku nebo na zámku ve Valticích na Břeclavsku.

Autoři | Foto Znojemská Beseda

Štítky ČR, zábava, trh, Vánoce, Jihomoravský, vánoční trhy, Brno, vánoční stromek, Jihomoravský kraj, advent, koncert, Znojmo, ODS, Zelný trh (Brno), Náměstí Svobody, Markéta Vaňková, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu začnou vánoční trhy ve městech po celé jižní Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.