Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

TOP 09 chce odvolání starostky Brna-severu Sabiny Tomíškové (ODS)

Opoziční TOP 09 chce nechat odvolat starostku městské části Brno-sever Sabinu Tomíškovou (ODS) a místostarostu Ivana Svobodu (ODS) z funkcí. Důvodem je policejní vyšetřování kolem dlouholeté kauzy Bytasen, řekl dnes novinářům zastupitel radnice Pavel Wisman (TOP 09).

Tomíšková řekla, že policejní vyšetřování je uzavřené a ona sama není ani obviněná, ani obžalovaná, na postu starostky však netrvá.    

TOP 09 se podle Wismana bude snažit starostku a místostarostu odvolat na čtvrtečním zasedání zastupitelstva. 

V kauze mělo vedení radnice z let 1998 až 2002 schválit údajně nevýhodné smlouvy s firmou Bytasen, která pro městskou část spravuje byty. Podpisem těchto smluv přišla podle dostupných informací městská pokladna o 119 milionů korun. Bytasen si různé služby vyfakturoval v období sedmi let. Mezi obžalovanými je i místostarosta Svoboda. "Myslíme si, že je nevhodné, aby radnici vedli lidé, kteří pravidelně navštěvují policejní výslechy či soudní stání," řekl dnes Wisman.

Podle Tomíškové se problému bude věnovat nejbližší zasedání místního klubu ODS, jehož termín zatím není známý. Klub dá definitivní stanovisko. "Já nyní v kauze nefiguruji jako obviněná nebo obžalovaná. Pokud by se však mé setrvání ve funkci stalo přítěží pro radnici nebo ODS, tak na něm netrvám," řekla starostka. Tomíšková byla dříve podle informací TOP 09 ředitelkou Bytasenu.

Policie obvinila bývalé vedení radnice Brna-sever loni na podzim. V kauze figuruje všech devět dosud žijících radních. V Brně-severu nyní vládne koalice ODS a ČSSD, sociální demokraté dosud odvolání starostky a místostarosty bránili. I oni budou mít tento týden zasedání klubu, které dá před zastupitelstvem jasné stanovisko. 

Zasedání zastupitelstva se uskuteční ve čtvrtek v 15:00 v klubovně na Okružní ulici.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, Sever, starostka, odvolání, ODS, Sabina Tomíšková, Ivan Svoboda, TOP 09, radnice, Ivan Mašek, Brno-sever, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOP 09 chce odvolání starostky Brna-severu Sabiny Tomíškové (ODS)  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.