Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hejtmani budou jednat s ministry o přerozdělení dotací

Hejtmani sdružení v Asociaci krajů ČR budou dnes v Židlochovicích na Brněnsku jednat s některými ministry. Mimo jiné budou probírat s ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (LIDEM) možnost přerozdělit nevyčerpané vládní dotace z unie krajům.

Mluvčí ministerstva Jana Jabůrková však už dříve uvedla, že přesun by byl obtížný a mohl by zatížit státní rozpočet.

Podle předsedy asociace a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) by se takto získané finance mohly využít při opravě infrastruktury. Přesnou částku zatím nedokázal uvést.

Jabůrková ale uvedla, že takzvaná realokace může zatížit státní rozpočet. Ministerstvo navíc podle ní monitoruje všechny finanční prostředky získané z EU a rozděluje je tak, aby byly co nejvíce využité.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 778 miliard korun. Z toho podle údajů z konce loňského října tuzemští příjemci evropských dotací dostali zatím asi 48 procent. V dalším rozpočtovém období 2014 až 2020 plánuje vláda peníze z EU využívat efektivněji.
   
Kromě převedení peněz z fondů EU se hejtmani budou dnes radit například o novém modelu financování středního školství či podpoře učňovského školství.

Zdroj: ČTK

Štítky hejtmani, asociace krajů ČR, Židlochovice, Brno, ministři, jednání, vládní dotace, Evropská unie, Kamil Jankovský, Asociace krajů České republiky, Brněnsko, Michal Hašek, ČSSD, Česko, Brusel, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmani budou jednat s ministry o přerozdělení dotací  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.