Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chceme víc peněz, křičí v Brně akademici. Nejvíc na fildě

Nahněvaní zaměstnanci vysokých škol po celém Česku vyšli do ulic. Na protestech vyžadovali vyšší platy a hájili humanitní obory, ve kterých finance chybí nejvíc. Zapojily se i univerzity v Brně, nejhlasitěji se ozývali pedagogové z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity (MUNI).

Čeští akademičtí pracovníci nejsou s platy spokojení dlouhodobě. Protože nikdo nevyslyšel jejich požadavky na zvýšení rozpočtu pro vysoké školy, navázali na sérii protestů z letošního jara. Stávku uspořádalo uskupení Hodina pravdy, do nějž se zapojilo třináct fakult z devíti tuzemských univerzit. Projevy nesouhlasu akademici necílí proti vedení jednotlivých škol, ale proti Ministerstvu školství.

V Brně se nejvýrazněji zapojila Filozofická fakulta MUNI. Za důstojné podmínky pro vyučující na nádvoří fakulty se hlasitě vyjádřila necelá stovka lidí. Učitelé se v diskusi shodli zejména na významu jazyků, pedagogiky a historie, jejichž výuka pod pracoviště spadá. Nespokojení zaměstnanci se také po dobu protestu podpisem společného prohlášení vzdali platu, aby svá slova zdůraznili. „Jako univerzita respektujeme právo členek a členů naší univerzitní obce vyjádřit jejich nespokojenost s tímto stavem formou protestů, které nyní probíhají,“ řekl prorektor pro rozvoj, legislativu a informační technologie Radim Polčák.

Stávku v Brně podpořila i Mendelova univerzita. „Vedení studenty i pedagogy informovalo o důvodech stávky, žádná shromáždění se ale nekonala,“ sdělila mluvčí Tereza Pospíchalová. Vysoké učení technické se oficiálně nezúčastnilo. „Nijak to však neomezuje právo jednotlivých fakult nebo členů akademické obce na účast. K výzvě se dvě odborové organizace připojily,“ řekl za vzdělávací zařízení Petr Kubíček. Na Fakultě elektrotechniky a komunikačních technologií tak například uspořádali informativní besedu o placení veřejných vysokých škol v Česku.

Málo peněz pro humanitní obory

Osm z třinácti zapojených fakult v Česku byly filozofické. Právě jejich zaměstnanci dostávají průměrně nejnižší plat a hlasitě žádají ohodnocení srovnatelné s jinými obory. Odborní asistenti společenských a humanitních věd berou jen málo přes třicet tisíc měsíčně, přitom podle údajů ministerstva školství v minulém roce akademičtí pracovníci v průměru vydělávali necelých třiašedesát tisíc korun.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) připustil, že rozdíly ve výplatách mezi univerzitami i mezi fakultami jednotlivých škol existují. Podle něj si ale školy finance rozdělují čistě podle sebe. „Veškerá rozhodnutí o mzdové politice jsou podle zákona plně v kompetenci rektorů a děkanů pod dohledem akademických samospráv. Ministerstvo školství není oprávněno do těchto nastavení vstupovat,“ uvedl.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky stávka, vysoké školy, MUNI, VUT, MENDELU, škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

O Brnu a,,vládě" píše na streamu ve svém pořadu Vsichni tady umřeme sociolog Standa Biler, já ve vláknech diskuse.

Středa, 18. října 2023, 12:31Odpovědět

Marie Glanczová

aby tu byli další fialové atp.? Ani náhodou

Středa, 18. října 2023, 09:17Odpovědět

Diskutér T.

ANI KAČKU NAVÍC - odmakat si to v lese místo kvákání o ničem!

Středa, 18. října 2023, 08:52Odpovědět

Luboš Pacik

Umění stávkovat se probírá ve kterém semestru?

Středa, 18. října 2023, 07:14Odpovědět

Miroslav Klimeš

Za mě, na humanitární obory, bych nedal ani korunu!

Úterý, 17. října 2023, 22:03Odpovědět

Vanda Kadeřábek

1+1 = ?

Pondělí, 23. října 2023, 18:27Odpovědět

Luboš Pacik

čeho?

Pondělí, 23. října 2023, 18:36Odpovědět

Chceme víc peněz, křičí v Brně akademici. Nejvíc na fildě  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.