Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnští Piráti mají nového předsedu. Koláčného nahradil Marciniszyn

Brněnští Piráti si zvolili nového předsedu. Tomáše Koláčného, který je brněnským radním, nahradí zastupitel městské části Brno-střed a předseda představenstva městské firmy Technické sítě Brno Michal Marciniszyn. Svého soupeře porazil v poměru 24 ku 12. Nový předseda se chce po špatném výsledku Pirátů ve sněmovních volbách věnovat práci uvnitř strany v Brně a podílet se na přípravě kampaně, která Pirátům zajistí příští rok dobrý výsledek v komunálních volbách.

Po páteční volbě předsedy se také rozjela volba čtyř místopředsedů, jejíž výsledek má být známý v úterý či ve středu. Marciniszyn, který je ve straně od roku 2016, byl dosud jedním z místopředsedů.

Brněnští Piráti jsou již druhé volební období součástí koalice. Před třemi lety získali 8,74 procenta hlasů a mají šest mandátů z 55. Ve své kandidátské řeči Marciniszyn zmínil, že by byl pro samostatnou kandidaturu, případně pro spojení s nějakým menším subjektem. Stejně jako ostatní Piráti ještě vstřebává zkušenost ze sněmovních voleb, kdy Piráti složili jako preferenčně silnější strana koalici se Starosty a nezávislými (STAN), voliči však preferenčními hlasy rozhodli, že kandidáti STAN Piráty výrazně překonali. „Budeme řešit, na co se ve volbách zaměřit a jaký bude program. Budeme také volit v primárkách čelo kandidátky. Ale tam nebudu, chci se věnovat práci ve straně," řekl Marciniszyn.

Jaká strana či hnutí by pro případný společný volební subjekt přicházela v úvahu, zatím neví. Před třemi lety v Brně byla liberální scéna roztříštěná a Zelení, Žít Brno a TOP 09 skončily těsně po pěti procenty. Zatímco Zelení v Brně stále představují relevantní politickou sílu se silným zastoupením v městských částech, Žít Brno ze scény postupně ustoupilo a TOP 09 vyloučila některé čelní regionální představitele.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Piráti.cz

Štítky ČR, Piráti, Brno, politika, Česká pirátská strana, Michal Marciniszyn, Tomáš Koláčný, volby, Technické sítě Brno, akciová společnost, Brno-střed, Starostové a nezávislí, TOP 09, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští Piráti mají nového předsedu. Koláčného nahradil Marciniszyn  |  Politika  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.