Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Před 95 lety se narodil jeden z největších českých básníků minulého století Jan Skácel

Před 95 lety, 7. února 1922, se v obci Vnorovy na Hodonínsku narodil básník Jan Skácel, jenž se svým dílem zařadil mezi nejvýznamnější české básníky minulého století. Kromě poezie psal Skácel i knížky pro děti, fejetony a překládal.

 

Skácel začínal po druhé světové válce jako redaktor brněnského deníku Rovnost a Československého rozhlasu. Už jako známý básník se stal šéfredaktorem literárního časopisu Host do domu, který byl ale s nastupující normalizací zakázán.

Jeho básnickou prvotinou byla sbírka Kolik příležitostí má růže, která vyšla v roce 1957. Následovaly sbírky Co zbylo z anděla, Hodina mezi psem a vlkem a Metličky. V 70. letech nesměl Skácel z politických důvodů publikovat. Další sbírka, nazvaná Dávné proso, mu proto vyšla až v roce 1981.

Nedlouho poté získal dvě významné literární ocenění -  Petrarkovu cenu a cenu Vilenica 89. Ve Skácelových básních se mísí láska se smrtí, smutek s nadějí i bolest s touhou. Jejich častým námětem jsou přirozené hodnoty domova, které Skácel stavěl do protikladu k modernímu světu. Jeden z největších českých básníků 20. století zemřel 7. listopadu 1989 v Brně. Bylo mu 67 let.

Brno si básníka připomíná Skácelovou ulicí v Králově Poli a pamětní deskou před domem v Kotlářské ulici, kde Mistr žil. Od roku 2006 má Jan Skácel i svou velkou a malou kašnu na náměstí Svobody. Jeho verše o vodě byly odlity do bronzových roštů obou kašen. Od října loňského roku navíc shlíží na Brno vynikající Skácelova socha - podobizna, kterou z tisíců nerezových trubek vyrobil akademický sochař Jiří Sobotka.

Zdroj: ČTK, MMB

Foto: ČT, Jef Kratochvíl

  

Štítky Jan Skácel, okres Hodonín, Vnorovy, druhá světová válka, Brno, Československý rozhlas, Jiří Sobotka, Jef Kratochvil, Sametová revoluce, Česká televize, Vilenica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 95 lety se narodil jeden z největších českých básníků minulého století Jan Skácel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.