Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Začínají plnoleté festivaly zábavy Brno - město uprostřed Evropy a Starobrno Ignis Brunensis

Pravidelně již 18 let se v květnu a červnu uskutečňuje v moravské metropoli a okolních lokalitách jižní Moravy seriál akcí sdružených do zábavního festivalu Brno – město uprostřed Evropy.

Z původního čtyřdenního prodlouženého víkendu se festival ve své „dospělosti“ vypracoval na tradiční seriál programů akcí mnoha žánrů i zájmových zaměření, v měsíčním cyklu s navazujícími akcemi před i po hlavním termínu festivalových setkání.

Největším lákadlem letošních „plnoletých“ festivalů je také každoročně mezinárodní soutěžní přehlídka ohňostrojů s hudbou STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS. Řadí se oprávněně mezi nejvýznamnější mezinárodní ohňostrojné festivaly a mezi ohňostrůjci patří k nejvyhledávanějším a nejžádanějším akcím svého druhu v celosvětovém měřítku.

Skutečně světovou podívanou letos předvedou na hladině Brněnské přehrady renomované ohňostrojné společnosti z Česka (6.6.), Slovinska (10.6.), Itálie (13.6.) a Francie (17.6.). Přehlídku zahájí ohňostrojné PRELUDE nad hradem Špilberkem (už 28.5.) – je obsahově věnováno 210. výročí napoleonské bitvy tří císařů u Slavkova v roce 1805. Velkolepou středoevropskou podívanou uzavře znovu nad Špilberkem ohňostrojný EPILOG (20.6.) - připomene odvahu tehdejších Brňanů a bude poctou obráncům v roce 370. výročí úspěšné obrany Brna před švédskými vojsky v roce 1645.

Festival zábavy připomene také další historické události i výročí a nabídne atraktivní programy v centru Brna v hlavním festivalovém termínu od 22. května do 21. června. Seriál zábavních akcí (24.5. – 7.6.) pod značkou DĚTSKÉ DNY UPROSTŘED EVROPY je připraven pro děti a jejich rodiče všech věkových kategorií v období 24.5. – 7.6. na několika místech v Brně a blízkém okolí. Kulturní nabídku obohatí na brněnském náměstí Svobody tradiční open-air pop koncert Filharmonie Brno „Rocking Philharmonic“ (19.6.), a také Rozhlasový Big Band Gustava Broma (20.6.) s množstvím dalších pořadů.

Novinkou letošního ročníku festivalu je prodejní Májová přehlídka moravských vín – VÍNOMÁNIE (28. – 30.5.). Uskuteční se v uličkách kolem Měnínské brány, v ulici Měnínské a na prostranství před OD Centrum na Malinovského náměstí. Kromě prodeje moravských vín a občerstvení je připraven doprovodný program (více v samostatné TI).

Pro každoročně oblíbenou DOPRAVNÍ NOSTALGII (20. – 21.6.) jsou připraveny ve spolupráci s DPMB a Technickým muzeem v Brně obnovené jízdy parní tramvají Caroline z roku 1889 s cestujícími, doplněné jízdami dalších historických vozidel MHD, ale i parních vlaků ČD. Pro sportovce bude zajímavý turnaj České basketbalové federace v basketbalu 3x3 na nám. Svobody v rámci světové série v této disciplíně (13.6.). Podrobné informace ke všem akcím hledejte průběžně na www.ignisbrunensis.cz, na webech partnerů festivalů, v médiích a rozsáhlé festivalové propagaci.

V závěru posledního víkendu hlavních festivalových akcí a termínů, v návaznosti na Zábavu pod hradbami v centru Brna přímo začíná již 6. ročník open air divadelních představení Biskupský dvůr – probíhá 21.6. – 12.7. v produkci SNIP & CO společně s Městským divadlem Brno a Moravským zemským muzeem. Letošní úvodní premiérové představení „Mendel aneb vzpoura hrášků“ v režii Stano Slováka je věnováno 150. výročí zveřejnění objevu Gregora Johana Mendela, zakladatele genetiky. Představení na Biskupském dvoře probíhají až do 12. července (více na www.mdb.cz).

Organizátoři a pořadatelé akcí předpokládají i letos vysoký zájem a velkou návštěvnost, která již několik let přesahuje více než 1 milion festivalových návštěv. Jako každoročně jsou připravena pro zajištění návštěvníků důležitá a nevyhnutelná bezpečnostní, dopravní a další opatření.

Ve zvláštním posíleném režimu jsou připraveni na nápor cestujících také dopravci nejen z brněnského dopravního podniku (DPMB je oficiálním dopravcem festivalů řadu let), ale i v rámci IDS v Jihomoravském kraji s posilou bezplatných linek z parkovišť Obchodního centra Olympia (více v samostatné TI), týmy Policie ČR, Městské policie Brno, záchranářů a dalších.

Kalendář festivalových akcí je průběžně aktualizován na www.ignisbrunensis.cz

Tisková zpráva

Štítky festival, Brno, Evropa, Jihomoravský kraj, Dopravní podnik města Brna, zábava, Špilberk, Česko, Itálie, Gustav Brom, Stano Slovák, Slovinsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začínají plnoleté festivaly zábavy Brno - město uprostřed Evropy a Starobrno Ignis Brunensis  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.