Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

V Židlochovicích se kvůli povodním zrušily hody. Chasa prodala připravené víno a šla plnit pytle s pískem

Hody jsou pro obce na jižní Moravě každoroční tradicí. Letos ale povodně tyto slavnosti na mnoha místech zkomplikovaly. V Židlochovicích měly hody proběhnout od 13. do 15. září, hody tam nakonec zrušili úplně, a to i přesto, že místní chasa, která program připravovala několik měsíců, chtěla program přesunout do vnitřních prostor.

Několikaměsíční přípravy na hody vzaly za své

Přípravy na hody trvaly měsíce a členové chasy do nich vložili spoustu času a peněz. Třetí stupeň povodňové aktivity v Židlochovicím zabránil tomu, aby tyto každoroční slavnosti proběhly.

„Hlavní pár se připravuje třičtvrtě roku, chasa začíná trénovat v červnu. Během příprav se trénují tance, piluje zpěv nebo vyrábí ozdoby a na hodech se potom vybírají peníze ze sól, které se nám vlastně vrátí,“ popsala redakci Brněnské Drbny členka Židlochovické chasy Adéla Kelblová.

Lyžaři z Brna jezdí roky lyžovat na sever Moravy. Teď organizují hromadnou pomoc po povodních

Skupina lyžařů z Brna a okolí jezdí pravidelně lyžovat na sever Moravy. V místech, kde si lyžaři v zimních měsících užívají radovánky, je v těchto dnech chaos a nepořádek po povodních, které sever Moravy silně zasáhly. „Nemůžeme pomoci všude, ale...

Většinu připraveného vína se podařilo prodat

Kvůli nepříznivému počasí měly oslavy proběhnout alespoň v místní Sokolovně, ale povodňová komise města se nakonec rozhodla hody zrušit úplně. Jedním z důvodů byl také fakt, že je Sokolovna evakuační prostor.

Aby chasa alespoň nějak získala peníze zpět, rozhodla se nabídnout občanům k odkoupení víno, které měla na hody připravené. „Nakoupeno bylo 500 litrů a z toho většinu se podařilo prodat,“ doplnila Adéla Kelblová.

Chasa šla pomáhat plnit pytle s pískem

Židlochovická chasa ale neváhala a šla pomáhat hasičům a policistům nejenom dávat písek do pytlů, které pak využili proti povodním. „Někteří kluci jsou sami dobrovolní hasiči a několik stárků mělo dům v záplavové oblasti, takže jeli pomáhat přímo tam,“ dodala Adéla.

Takto výjimečná situace a kompletní zrušení hodů nastala podle Kelblové v tomto regionu pouze v Židlochovicích. Místo celých hodů v obci proběhla pouze hodová mše, která obvykle celé slavnosti uzavírá. V ostatních obcích byly slavnosti přesunuty nebo proběhly s pozměněným programem.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Židlochovické chasy

Štítky povodně, hody, víno, kultura, Židlochovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Židlochovicích se kvůli povodním zrušily hody. Chasa prodala připravené víno a šla plnit pytle s pískem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.