Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Lyžaři z Brna jezdí roky lyžovat na sever Moravy. Teď organizují hromadnou pomoc po povodních

Skupina lyžařů z Brna a okolí jezdí pravidelně lyžovat na sever Moravy. V místech, kde si lyžaři v zimních měsících užívají radovánky, je v těchto dnech chaos a nepořádek po povodních, které sever Moravy silně zasáhly. „Nemůžeme pomoci všude, ale chceme pomoci právě v regionu, kde obvykle brázdíme zasněžené svahy,“ vysvětlil redakci Brněnské Drbny organizátor Pavel Trčala.

Solidarita s milovaným krajem

Skupina lyžařů kolem Pavla Trčaly se rozhodla uspořádat hromadnou pomoc jako demonstraci solidarity s jejich milovaným krajem, který silně zasáhla povodeň.

„My lyžaři z jižní Moravy pravidelně jezdíme lyžovat na sever Moravy. V zimě si tam každý týden užíváme sněžné zážitky, které si pak přivážíme zpátky na jih. Nyní je čas toto severu alespoň malinko vrátit,“ popsal Pavel Trčala.

„Mluvil jsem s kamarádem a nemají tam pitnou vodu, protože studny jsou znečištěné. Nemají potraviny, protože nefungují kasy v obchodech. Nemají generátory, prodlužky, nářadí. A chybí jim třeba také cigarety. Lidi bydlí různě v penzionech a makají od rána do večera a postupně vyklízejí své domy. Každou pomoc vítají,“ tlumočil Trčala slova jeho kamaráda ze severu Moravy.

Kvůli vysoké hladině vody zůstávají zavřené Punkevní a Kateřinská jeskyně v Moravském krasu

Z pěti obvykle přístupných jeskyní v Moravském krasu zůstávají po záplavách a silném větru nepřístupné Punkevní a Kateřinská jeskyně. Výpustek otevřel na začátku týdne, Sloupsko-šošůvská jeskyně ve středu, řekl mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš.

Lyžaři chtějí pomáhat v údolích Desné a Moravy

Skupina chce pomáhat hlavně v údolích řeky Desné a Moravy. „Je možné, že bude potřeba pomoci také na dalších místech. Pojedeme v sobotu 21. září 2024 a také v sobotu 28. září 2024 a dle potřeby přidáme další termíny. Výprava bude vždy na jeden den a náš partnerský dopravce nás na místo odveze pouze za naftu. Odvoz tedy bude jen za dobrovolný příspěvek,“ popsal organizátor.

Pokud se podaří mezi dobrovolníky vybrat více finančních prostředků, nakoupí za ně potraviny, které předají místním. „Tímto bychom rádi oslovili všechny jihomoravské lyžaře a nejen je, aby se připojili a pomohli na severu Moravy,“ uzavřel Trčala. Zájemci se ke skupině mohou přidat, více informací najdou zde.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Pavla Trčaly

Štítky lyžaři, pomoc, povodně, Brno, severní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lyžaři z Brna jezdí roky lyžovat na sever Moravy. Teď organizují hromadnou pomoc po povodních  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.