Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Kvůli vysoké hladině vody zůstávají zavřené Punkevní a Kateřinská jeskyně v Moravském krasu

Z pěti obvykle přístupných jeskyní v Moravském krasu zůstávají po záplavách a silném větru nepřístupné Punkevní a Kateřinská jeskyně. Výpustek otevřel na začátku týdne, Sloupsko-šošůvská jeskyně ve středu, řekl mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš.

Punkevní jeskyně zůstávají zavřené kvůli vysoké hladině vody. „Nedá se odhadnout, kdy je znovu zpřístupníme. Musíme počkat, až voda opadne, uvidíme potom," uvedl mluvčí. Doplnil, že také nelze odhadnout případné škody, například na elektroinstalaci. Připomněl, že Punkevní jeskyně čas od času kvůli vysoké hladině zavřené bývají, naposledy letos před létem. „To ale bylo jen na dva dny. Podle toho, co říkají kolegové, tak tolik vody nepamatují," řekl Gejdoš.

Kvůli vysoké hladině vody byla uzavřená i Sloupsko-šošůvská jeskyně. Tam museli zaměstnanci správy především odklidit nanesené bláto. Pro návštěvníky jsou znovu přístupné počínaje dneškem. Zavřená zůstává Kateřinská jeskyně. Ne kvůli vodě, ale kvůli výpadku elektřiny. Z tohoto důvodu byl přes víkend uzavřený i Výpustek, který se podařilo znovu zpřístupnit už na začátku týdne. Jedinou nezavřenou jeskyní zůstala Balcarka.

V krasu je přes 1100 jeskyní. Nejznámější jsou právě Punkevní jeskyně, kam ročně v posledních letech zavítá kolem 200 tisíc lidí. Kromě pětice přístupných jeskyní v krasu mohou lidé po dohodě navštívit i několik dalších neupravených jeskyní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Správy jeskyní České republiky

Štítky záplavy, příroda, jeskyně, Moravský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli vysoké hladině vody zůstávají zavřené Punkevní a Kateřinská jeskyně v Moravském krasu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.