Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brněnský Bronx má nový stroj na poezii. Oslavuje romskou kulturu a připomíná bolavou minulost

Na plácku Pod Platany v Zábrdovicích vyrostl již druhý brněnský poesiomat, zařízení, které po zatočení kličkou přehraje vybranou melodii nebo poetický text. Prostory v blízkosti Muzea romské kultury a Káznice by tak brzy měla naplnit hudba i poezie propůjčená od romských umělců i bývalých uvězněných.

Druhý brněnský poesiomat stojí v Bratislavské ulici

„Mluvící socha. Posilovač genia loci. Kulturní periskop. To vše je poesiomat. Nikde není stejný, protože žádné místo není stejné," popsal na dnešním slavnostním odhalení Ondřej Kobza, který stojí za šířením poesiomatů po Česku. Se spolkem Piána na ulici se více jak deset let věnuje umisťování pián, šachovnic i právě poesiomatů do veřejného prostoru. Již podruhé si pro jeden ze svých počinů vybral jihomoravskou metropoli. Zatímco první brněnský poesiomat vznikl už v roce 2018 v prostorách Otevřené zahrady organizace Nadace partnerství, druhý nově zdobí plácek Pod Platany v severní části města. 

Kobza chtěl původně poesiomat umístit na Zelný trh před Husu na Provázku, případně i před vilu Tugendhat. Nakonec se ale rozhodl právě pro prostor Pod Platany, který kloubí kulturní i historické souvislosti a zároveň žije autentickým způsobem. „Tohle je ten pravý veřejný prostor, trochu špinavý, autentický. To nás baví,“ vysvětlil Kobza.

Brno má svůj první poeziomat

Čtvrtek, 18. října 2018, 11:54Společnost

Brno má svůj první poeziomat

Autentické záznamy recitace Ivana Blatného, Oldřicha Mikuláška, Jana Skácela a dalších slavných žijících i již zemřelých básníků, které volně spojuje jediné téma: Brno. Od včerejška si je mohou poslechnout návštěvníci Otevřené zahrady v Údolní...

Přehraje skladby vězněných básníků i současných romských umělců

Poesiomat je 1,7 metrů vysoká mluvící kovová trubka připomínající periskop ponorky. Funguje na principu jukeboxu. Po zatočení kličkou přehraje vybranou melodii nebo poetický text. Příslušné texty by měly být spjaté s daným místem a odrážet charakter dané lokality. V případě Zábrdovic jde tedy nejen o básně z prostředí Cejlu od Víta Slívy, Jiřího Taufera a Františka Halase, ale i o texty vězněných literátů Jana Zahradníčka, Václava Renče, Zdenka Rotrekla a dalších. Tuto brněnskou čtvrť nazývanou též Bronx obývá početná romská komunita, zájemci si proto mohou přehrát novou i starší romskou poezii nebo třeba píseň romského hudebníka Gejzy Horvátha.

Bronxem budou znít básně, písně a vzpomínky. Před Káznicí vyroste Poesiomat

Nová jedinečná atrakce se brzy rozezní brněnským Bronxem. Prostor před Káznicí oživí netradiční jukebox. Stroj, který svým tvarem připomíná periskop, přiblíží poezii kolemjdoucím lidem. Brněnští radní doporučili zastupitelům schválit dotaci pro...

Připomínka smutné historie

Finančně projekt zastřešilo město Brno i městská část Brno-sever. „Lokalita má opravdu silný genius loci. Je to místo, kde se česká linka potkává s německou, židovskou a romskou. Stejně tak Káznici za téměř 280 let svého fungování, ale především pak před uzavřením mezi lety 1945 až 1956 bylo místem věznění významných osobností. Poesiomat jako takový tedy může šířit hlas vězněných i do dnešních dnů," zdůvodnil důležitost projektu místostarosta Brna-sever Martin Glogar (KDU-ČSL). 

Vězněním v Káznici si prošla řada významných, ale i neznámých lidí. Jejich památku by si Brňané měli podle provozovatelů připomínat. Druhým poesiomatem činnost spolku Piána na ulici v Brně podle Kobzy nekončí. V tomto roce by chtěl do Brna přivést přes 400 metrů dlouhý stůl, podobně jako to udělal na Karlově mostě v Praze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Alice Holáňová

Štítky Brno, Cejl, Zábrdovice, poesiomat, umění, hudba, poezie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přéma Gorovitz

a pod oknama sociálky se pleskají po čuni

Pondělí, 18. března 2024, 15:57Odpovědět

Jiří Svoboda

Romská kultura v blízkosti Káznice. Jak symbolické...

Pátek, 15. března 2024, 10:16Odpovědět

Brněnský Bronx má nový stroj na poezii. Oslavuje romskou kulturu a připomíná bolavou minulost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.