Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bronxem budou znít básně, písně a vzpomínky. Před Káznicí vyroste Poesiomat

Nová jedinečná atrakce se brzy rozezní brněnským Bronxem. Prostor před Káznicí oživí netradiční jukebox. Stroj, který svým tvarem připomíná periskop, přiblíží poezii kolemjdoucím lidem. Brněnští radní doporučili zastupitelům schválit dotaci pro spolek Piána na ulici, který za iniciativou stojí.

Jednat se bude už o druhý poesiomat v Brně, úplně první vznikl před osmi lety v Praze. „Básně brněnských autorů se staly nedílnou součástí Otevřené zahrady na Údolní a nyní přibude mluvící artefakt i na plácek pod platany v Bratislavské ulici naproti Káznici,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Dramaturgie poesiomatu před Káznicí bude podle autora projektu Ondřeje Kobzy odrážet kulturní a historický význam místa. „Na obsahu se podílí řada místních nadšenců a odborných institucí. Poesiomat nabídne třeba básně Jana Zahradníčka nebo povídky a písně od romských autorů,“ přiblížil.

Na projektu spolku Piána na ulici se tak budou podílet také lokální instituce, například Muzeum romské kultury nebo spolek Tripitaka, který se stará o kulturu v Káznici. „Když zatočíte klikou, ozve se z něj v tomto případě nejen poezie. Kolemjdoucí by se o bývalé věznici a nyní svébytném kulturním a komunitním centru i o zdejší lokalitě měli dozvědět více také skrze autory, kteří jsou s místy spjatí,“ dodala Vaňková.

Cejl vedle New Yorku či Paříže

Spolek Piána na ulici umisťuje poesiomaty na nejrůznější místa po celém světě. Poetická mluvítka propojují lidi s uměním a duší dané lokality. Z železné mluvící trubky je vyvedena klika, kterou kolemjdoucí vyrobí elektřinu. Následně zmáčknutím tlačítka zvolí jednu z dvaceti zvukových stop a okolím se rozezní básně, písně či vyprávění.

Poesiomat v současnosti oslovuje lidi v ulicích desítek měst v tuzemsku i zahraničí. Brno se tak zařadí po bok New Yorku, Paříže, Dublinu nebo kazašské Astany. Dotace na zhotovení poesiomatu činí dvě stě padesát tisíc korun. Nevšední stroj by měl být dokončený na jaře příštího roku.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Poesiomat

Štítky Poesiomat, Básně, Stroj, Káznice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

to ti radní dělají z nás úplný blbce??? Básně v Bronxu - buď opravdu pořád řádí fet nabo blázinec má dovolenou??? K tomu nelze nic slušnýho napsat

Středa, 6. prosince 2023, 12:52Odpovědět

Jaroslav Šálovský

Z cizího krev neteče...a všichni budou chodit do ghetta poslouchat poezii, než to cikáni rozkradou do šmelcu. Proč už ty zloděje z magistrátu nerozvěšíme místo nefunkčních girland po městě?

Pondělí, 4. prosince 2023, 05:02Odpovědět

Jan Kudera

Tisíce nedořešených věcí, ale zato bude jukebox na poezii...

Neděle, 3. prosince 2023, 20:44Odpovědět

Baron Kocharovski

na radnici SNĚŽÍ CELÝ ROK a ZHULENCI utrácí za ******!

Neděle, 3. prosince 2023, 17:38Odpovědět

Diskutér T.

Musím zajít na radnici, že za těch několik tisíc, budu do mikrofonu číst básničky s patřičným humorem a na piáno už se těším, jak se tam rozezní romské koledy, ale piano bych upevnil pořádnejma šroubama - TO VÍTE - DOBA JE ZLÁ a "mnoho občanů tmavé pleti", budou chtít dětem dát nějakou tu "drobnost" po stromeček....Když tam bude v dohledné době, tak se těším, jak spustím song NA KOLENA - písnička začíná moc hezky......Tak hudbě zdar.....a nekupujte moc mouky, je lepší ji dát do koláčů....

Neděle, 3. prosince 2023, 13:21Odpovědět

Bronxem budou znít básně, písně a vzpomínky. Před Káznicí vyroste Poesiomat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.