Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně po desítkách let stojí pamětní deska vlasteneckého kněze, kterou zašantročili komunisté

Po více než sedmdesáti letech se na Šilingrovo náměstí vrátila pamětní deska muže, podle kterého nese veřejné prostranství v centru Brna jméno. Připomínka kněze, říšského poslance a národního obrozence, který slovy bojoval proti Němcům, zmizela z místa patrně po komunistickém převratu. Nyní město připomínku vlastence obnovilo.

Tomáš Eduard Šilinger pocházel z malé obce Tučín nedaleko Přerova. V Brně vstoupil do řádu augustiniánu na Mendlově náměstí a postupně se vypravoval nejen na charismatického kazatele, ale také vlivného novináře a politika. Kromě katechismu rozšiřoval někdejší poslanec Zemského sněmu či Říšské rady mezi lidmi rovněž obrozenecké myšlenky, které propagoval prostřednictvím katolického tisku. I díky tomu, že intenzivně stál za tím, aby Brno nebylo německým městem, si vysloužil ke konci první republiky „vlastní“ náměstí i pamětní desku. Připomínku katolíka ale sundali ze zdi komunisté patrně začátkem padesátých let.

Nyní se umělecké dílo vrátilo. Konkrétně na budovu mezi Pekařskou a Husovou ulicí. „Dílo velmi dobře zapadá do svého okolí a je v souladu s jeho prvky. Kartotéku připomínající deska jednoduchými grafickými prvky ukazuje Šilingera katolíka, kněze, bojovníka za pravdu a právo národa, politika a novináře,“ sdělil brněnský radní  Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Za připomínku duchovního, který zemřel na chronický zánět ledvin a mozkovou mrtvici, zaplatilo město 200 tisíc korun. „Jednotlivé části díla ztvárňují Šilingerův život pomocí znaků, jako je kříž, stránky knihy nebo lavice sněmu. Vyhotovení v bronzu časem získá patinu,“ dodala Zdeňka Obalilová z tiskového střediska brněnského magistrátu. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, Připomínka, Kněz, Historie, Komunisté

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gustav Anděl

Teď už jsem klidný. Všechny problémy Brna jsou vyřešeny.

Pondělí, 13. listopadu 2023, 19:34Odpovědět

V Brně po desítkách let stojí pamětní deska vlasteneckého kněze, kterou zašantročili komunisté  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.