Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na zdraví, volali lidé v Brně. Ťukali si svatomartinským vínem, které jim dovezl známý herec

Tisíce lidí vylezlo ven do centra Brna, aby přivítalo svatého Martina, který Brňanům přivezl první letošní víno. V jedenáct hodin na náměstí Svobody si pak dav symbolicky přiťukl na zdraví a dobrou náladu. Letos se na pulty prodejců dostalo nejvíce svatomartinského v historii.

Svatého Martina, jehož ztvárnil brněnský herec Michal Isteník, který nahradil Martina Slámu, tradičně doprovázel několik metrů dlouhý průvod. Tentokrát vyšel od sochy Jošta Lucemburského přes ulice Solniční, Českou až na náměstí Svobody. Tam za doprovodu zpěvu, tance a zvídavých kolemjdoucích se smartphony dorazila skupina před jedenáctou hodinou, aby s odbitím pravého brněnského poledne otevřeli první láhev. 

Událost na centrální ploše moravské metropole si klasicky nenechaly ujít tisíce zvědavých návštěvníků. Nejšťastnějším z nich dokonce nalil do pohárku hroznový mok sám patron vinařů. Ostatní se spokojili s nabídkou obchodníků, kteří mají letos na pultech nejvíce svatomartinských flašek v historii. 

Na český trh letos zamířilo 2,78 milionu lahví svatomartinských vín. Je to nejvíce od roku 2005, odkdy Vinařský fond ochrannou známku propůjčuje vinařům. V loňském roce bylo na trhu 2,35 milionu lahví, před deseti lety to byly zhruba dva miliony,“ řekl ředitel fondu Zbyněk Vičar

Nejčastěji nabízí bílá vína, u níž je nejoblíbenější odrůdou Müller Thurgau. Konzumenti ucítí v bílém zralé broskve, citrusy nebo doteky kiwi. „Růžová vína zase mají příjemný dotek jahodového jogurtu, nebo obsahují jemné jogurtové tóny lesního ovoce. Červená jsou sametově jemná, s vůní květů fialky a dalších jarních lučních bylin,“ popsal Petr Gondáš z Národního vinařského centra.

S oslavou prvního vína vyrobeného z letos sklizených hroznů se pojí rovněž akce v restauracích, které nabízejí speciální menu s husími specialitami. Cena ve větších městech začíná na 500 korunách za osobu, v menších je pak meníčko zhruba o stovku levnější.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Martin, Svatý, Košt, Náměstí, Oslavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldrich Slezak

Ty jo tam je lidí...no jo chlast zadarmo. Ten děda se tváří jako by si to místo vepředu aby se dostal ke vzorků vybojoval ????

Sobota, 11. listopadu 2023, 18:03Odpovědět

Na zdraví, volali lidé v Brně. Ťukali si svatomartinským vínem, které jim dovezl známý herec  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.