Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Archeology na Mendlově náměstí v Brně překvapil haltýř, který našli při opravě horkovodů

Při průzkumu brněnského Mendlova náměstí archeologové vykopali zbytky takzvaného haltýře. Do počátku minulého století ho lidé používali k dočasnému uchovávání živých ryb z nedalekého svrateckého náhonu, který v šedesátých letech zanikl. Podobné objekty v minulosti sloužily také jako lednice.

V místech někdejšího ramene Svratky na Mendlově náměstí vědci objevili v hloubce tří metrů části dvou dřevěných konstrukcí. Pozůstatky objektu, jenž sloužil k uchovávání ryb, odhalili ve výkopech při rekonstrukci horkovodů. „Souvislost těchto staveb s náhonem byla už na první pohled nepochybná. Domníváme se, že konstrukce mohly plnit funkci haltýře, tedy místa, kudy protékala zčeřená voda z náhonu a bylo tam možné dočasně uchovávat živé ryby,“ uvedla archeoložka Lenka Sedláčková.

Lépe dochovaná konstrukce stojí na trámovém roštu, pod kterým archeologové nalezli ještě jednu starší, jež podle výsledků pochází ze druhé poloviny 19. století. „Haltýře lidé stavěli a využívali hlavně na vesnicích, ale v Německu se dodnes dochovaly i ve městech," doplnila. Stavby lidé využívali také ke skladování potravin, tedy jako lednice.

Při porovnání fotografií zkoumaného místa z roku 1912 odborníci zjistili, že se haltýře nejspíš podařilo na jednom ze snímků zachytit, byly ale zřejmě zakryté dřevěným poklopem. Práce pomohly získat důležité informace k novověkému vývoji prostoru v okolí svrateckého náhonu, jenž je od šedesátých let minulého století kompletně zasypaný.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, Mendlovo náměstí, archeologie, vykopávky, ryby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeology na Mendlově náměstí v Brně překvapil haltýř, který našli při opravě horkovodů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.