Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jižní Moravu míří rekordní počet Čechů. Chybí Asiaté

Úspěšnou turistickou sezonu, která se začíná přibližovat období před covidovou pandemií, má za sebou jižní Morava. V loňském roce navštívily kraj téměř dva miliony cestovatelů. Rekordně jezdili za tamními památkami především turisté z tuzemska. Výletníci se ale v regionu nezdržují dlouho.

Aqualand Moravia v Pasohlávkách, Svatý kopeček v malebném Mikulově a brněnská zoologická zahrada. To jsou tři hlavní cíle, které v roce 2022 lákaly turisty na jižní Moravu. Podle statistik státní příspěvkovky CzechTourism vzrostl meziročně počet cestovatelů o více než devětačtyřicet procent. Do kraje dorazilo 1,99 milionu turistů, z čehož 1,5 milionu lidí bylo z tuzemska. 

„Jedná se o rekordní počet tuzemských turistů za poslední dekádu. Na jižní Moravu jezdí lidé kvůli dvěma památkám Unesco, hradům a zámkům i kvůli dlouhé tradici výroby vína. V Jihomoravském kraji se nachází přes šestadevadesát procent vinohradů z České republiky,“ vysvětlila ředitelka Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava Martina Grůzová.


Počet návštěvníků jižní Moravy v jednotlivých letech. Zdroj: CzechTourism

Ačkoli se do kraje po covidové pandemii opět vracejí turisté, trápí jižní Moravu krátké trvání jejich pobytu. Průměrně stráví cestovatelé v Jihomoravském kraji necelé dvě noci. Podle Centrály cestovního ruchu – Jižní Morava je řešením turistická karta. Projekt, který pilotně odstartuje na podzim, pomůže nasměrovat turisty i do méně známých zákoutí.

Chybí Asiaté i Rusové

Do Česka dorazilo za loňský rok téměř dvaadvacet milionů turistů. Zatímco průměrný cizinec utratil při výletování 1 907 korun za den, čeští cestovatelé pouze 802 korun. Do statistik turismu se ale podepsala více než rok trvající válka na Ukrajině, která znamená odliv ruských turistů, a to zejména v Karlových Varech. Situaci stále ovlivňují také dopady koronavirové pandemie. 

Zatímco před rokem 2019 se v tuzemsku mluvilo o takzvaném overtourismu, tedy turistickému přetížení, ze strany asijských cestovatelů, nyní je situace kompletně odlišná. „Koronavirus změnil fungování aerolinek. Společnosti uzemnily svoje letadla, snížily počet zaměstnanců a začaly řešit nákupy ekologičtějších letadel. Tento problém znamená nízký příliv asijských turistů. První přímé lety z Asie se začaly otevírat od března. Uvidíme, jak se situace vyvine dál,“ řekl k věci ředitel CzechTourism Jan Herget.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv redakce

Štítky kultura, jižní morava, cestování, turismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravu míří rekordní počet Čechů. Chybí Asiaté  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.