Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

O filmového Oscara bojuje historický film z jižní Moravy

Ve filmovém souboji o sošku Oscara letos zastupuje Česko Il Boemo vyprávějící osud hudebního skladatele Josefa Myslivečka. Historický film, který se natáčel i na jihomoravských lokalitách, se o americkou cenu utká v kategorii nejlepší zahraniční snímek.

Osud i hudbu věhlasného českého skladatele Josefa Myslivečka shrnuje ve 140 minutách životopisné drama, na kterém tvůrci pracovali více než deset let. Přestože se většina děje odehrává v Itálii, která byla pro Myslivečkův život a tvorbu stěžejní, k natáčení si štáb vybral i dvě místa na jižní Moravě. Kamery zavítaly na zámek v Bučovicích a do Mahenova divadla v Brně. „Právě na tyto natáčecí dny podpořil tvůrce Jihomoravský filmový nadační fond zřízený Jihomoravským krajem a městem Brno ve výši šest set tisíc korun,“ uvedla Radka Loukotová z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Novinka české kinematografie

Do kin se Il Boemo dostal teprve před týdnem. Slavnostního uvedení v brněnském univerzitním kině Scala se zúčastnili režisér Petr Václav i představitel hlavní role Vojtěch Dyk. „Na natáčení filmu jsem se musel učit spíš scénář než italštinu. Mrzí mě to, říkám si, že se do ní zase někdy pustím. Rok jsem poslouchal Myslivečkovu hudbu. Je emotivní, to mě zdvihá. Nebyl to mainstreamový autor,” svěřil se pro Aktuálně.cz Vojtěch Dyk.

Jak se bude jihomoravskému želízku v ohni dařit v letošním souboji o Oskara se ukáže nejdřív 21. prosince tohoto roku, kdy Los Angeleská Akademie filmového umění a věd zveřejní seznam patnácti finalistů. Ten se do 24. ledna zkrátí na pouhých pět jmen postupujících do nejužších nominací. „Il Boemo je krásný a vážný snímek, který by možná mohl některým neznalým divákům pootevřít dveře k lásce a opeře,“ ohodnotila film kritička Karolína Benešová.

Josef Mysliveček, v Itálii zažitý jako Giuseppe Misliweczek, byl český hudební skladatel období pozdního baroka a klasicismu. Druhou polovinu života strávil právě v jihoevropské zemi, kde se proslavil především svými operami. Kromě šestadvaceti oper v žánru opera seria zahrnuje jeho bohatá tvůrčí činnost několik oratorií, sinfonií a nástrojových komorních skladeb. S názvem filmu se tvůrci inspirovali v legendě, kterou o Myslivečkovi ve svém romanettu Il divino Boemo vytvořil Jakub Arbes.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Hodonicky

Štítky Il Boemo, Josef Mysliveček, hudební skladatel, film, kinematografie, Brno, Jihomoravský kraj, Ceny Oscar, historický film, Česko, opera, Itálie, Vojtěch Dyk, Mahenovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O filmového Oscara bojuje historický film z jižní Moravy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.