Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nejlépe opravené památky jižní Moravy jsou továrna, fresky a kaplička

Nejlépe opravenými památkami jižní Moravy jsou Keramická továrna Kocanda v Kravsku, fresky v kostele sv. Leopolda v Brně a kaplička ve Znojmě. Vítěze jednotlivých kategorií soutěže Nejlépe opravená památka roku 2020 dnes na svém zasedání schválili jihomoravští zastupitelé. Továrna v Kravsku na Znojemsku vyhrála v kategorii velkých staveb, obnova fresek zvítězila v kategorii restaurovaných výtvarných děl a kaplička se sochou sv. Jana Nepomuckého byla oceněna mezi drobnými stavbami.

Mimo běžné kategorie byla vyhlášena i Cena veřejnosti, ve které každý mohl hlasovat pomocí SMS. Těch bylo odesláno 13.282. Nejvíc hlasů a odměnu ve výši 60.000 korun obdržela Římskokatolická farnost Blížkovice se svou památkou Kostel sv. Bartoloměje, která obdržela 3908 hlasů. Zvláštní cena ve výši 25.000 korun byla udělena obci Podolí.

Bylo tak rozhodnuto z důvodu mimořádného množství restaurovaných památek na území obce v roce 2020,“ uvedl náměstek hejtmana František Lukl (STAN).

V kategorii velkých staveb se na druhém místě umístil Kostel sv. Cyrila a Metoděje v Ratíškovicích, mezi restaurovanými výtvarnými díly oltář svatého Kříže v kostele Jména Panny Marie ve farnosti ve Křtinách a mezi drobnými stavbami boží muka ve Vratěníně. První dva ocenění v každé kategorii získali i finanční odměnu, od 150.000 korun za první místo v kategorii velkých staveb po 10.000 za druhé místo v kategorii drobných staveb, kraj na tyto ceny vyčlenil pro letošek 530.000 korun.

Jako součást soutěže byl udělen i titul Rytíř péče o památky v Jihomoravské kraji, kterým byl letos vyznamenán Michal Doležel.

Cílem soutěže, která hodnotí opravy památek dokončené v předcházejícím kalendářním roce, je motivovat vlastníky památek k citlivé péči o kulturní dědictví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Kocanda

Štítky Památka, Jmk, Soutěž, Rekonstrukce, freska, kaplička, Jihomoravský kraj, kostel, Kravsko, Jan Nepomucký, Brno, Znojmo, okres Znojmo, Kocanda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlépe opravené památky jižní Moravy jsou továrna, fresky a kaplička  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.