Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Špilberku odstartovaly Letní shakespearovské slavnosti

Letní shakespearovské slavnosti zahájila včera na brněnském Špilberku inscenace Zimní pohádka. Letošní ročník je kratší a začíná později. Návštěvníkům nabídne pět inscenací včetně stálice brněnského festivalu Veselé paničky windsorské v režii Jiřího Menzela.

Velké nádvoří hradu Špilberk včera zaplnili příznivci Letních shakespearovských slavností. Od 21. července do 6. srpna můžou na místě zájemci zhlédnout několik her z pera anglického dramatika. Letošní ročník zahájila loňská premiérová Zimní pohádka, po ní budou ještě následovat inscenace Mnoho povyku pro nic, Hamlet, Veselé paničky windsorské a Zkrocení zlé ženy. Představení začínají vždy o půl deváté večer a nikdy se kvůli nepříznivé předpovědi počasí neruší předem. Průměrný počet diváků se blíží kapacitě hlediště. „Máme velikou radost, že lidé mají o Shakespeara i v současné poněkud bizarní době stále velký zájem a postupně zaplňují hlediště,“ vyjádřil se umělecký ředitel Libor Gross.

Premiéra Bouře se přesouvá na další sezónu

Plánovanou premiéru komedie Bouře, kterou měl režírovat tandem SKUTR, se organizátoři po zvážení situace rozhodli přesunout až na příští rok. „Bohužel se letos diváci hry nedočkají, ale i tak nepřijdou o oblíbené inscenace. Z důvodu nejasnosti situace týkající se cestování do zahraničí jsme také byli nuceni vynechat slovenská představení,“ řekla produkční akce Jana Vallová. Stejně tak nebudou moci do Brna přijet divadelníci z Bratislavy. V rolích se však objeví mnoho známých českých herců, jako je například Bolek Polívka, Simona Stašová, Saša Rašilov, Pavel Nový nebo Eva Salvatore Burešová.

Akce se v minulosti zúčastnil i student Radim Bádr. „Poprvé jsem šel na Hamleta v titulní roli s Jaroslavem Pleslem. Bohužel kvůli bouři začala odlétávat plachta nad podiem a hra se kvůli počasí nedohrála,“ sdělil. To samé léto proto zašel ještě na inscenaci Pocta Shakespearovi. „Nadchli mě Martin Hilský a samozřejmě skvělý Jan Tříska. Jsem nesmírně rád, že se mi poštěstilo tohoto velikána vidět hrát naživo. Bylo to pravděpodobně jedno z jeho posledních představení,“ dodal Bádr.

Za vznikem stojí Václav Havel

Zpočátku nemohli organizátoři prodávat všechna místa v hledišti, ale od konce června díky navýšení počtu osob na hromadných akcích uvolnili do prodeje i místa dosud blokovaná. Kompletní program a více informací o vstupenkách tak najdete zde. Návštěvníci akce nebudou muset v souvislosti s koronavirem dodržovat žádná zvláštní opatření, ale na místě pro ně budou dostupné dezinfekční prostředky.

Vznik festivalu inicioval Václav Havel, který začátkem 90. let otevřel Pražský hrad umělcům. V Praze se tak první shakespearovské představení odehrálo už v roce 1990. Od roku 1998 se slavnosti začaly pořádat pravidelně a obvykle trvají od konce června do začátku září. V Brně se konají od roku 2007. Ve stejný rok své působiště rozšířily také do Ostravy a Bratislavy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Viktorinová, Facebook / Letní shakespearovské slavnosti Brno

Štítky Letní shakespearovské slavnosti, Shakespeare, divadlo, Špilberk, slavnost, představení, Zimní pohádka, Jiří Menzel, William Shakespeare, hlediště, festival, Hamlet, Václav Havel, Zkrocení zlé ženy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Špilberku odstartovaly Letní shakespearovské slavnosti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.