Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravský kraj dostane z EU na opravy silnic 1,2 miliardy

Jihomoravský kraj uspěl se všemi 23 žádostmi o dotaci na rekonstrukce silnic druhé a třetí třídy, z Evropské unie v první výzvě dostane téměř 1,2 miliardy korun. Projekty jsou ve výši 1,5 miliardy korun, zbytek kraj poskytne z vlastního rozpočtu. Stavby financované z Evropské unie musí být hotové do října příštího roku. Největší bude rekonstrukce silnice mezi Deblínem a Tišnovem za 270 milionů korun.

Práce mezi Deblínem a Tišnovem začnou v závěru srpna. „Opravíme 6,5 kilometru vozovky a pět mostů. Dotace by měla pokrýt 225 milionů a kraj dá ze svého rozpočtu 45 milionů korun," uvedl hejtmanův náměstek Roman Hanák (ČSSD), který je zodpovědný za dopravu.

Mezi další úseky patří například průtahy obcemi Ostrovačice, Hrádek, Moutnice, Krhovice, Jamolice, Těšetice, Suchohrdly a Přímětice nebo Hrubá Vrbka. Opraví se i silnice z Kyjova přes Milotice na Ratíškovice, z Bzence Přívozu do Strážnice, z Tišnova do Drásova, z Terezína do Velkých Pavlovic, ale i most v Brně.

Hanák si získání peněz na všechny projekty pochvaluje. „Pro Jihomoravský kraj je to obrovský úspěch a zároveň potvrzení, že se vyplácí naše snaha pečlivě projekčně připravovat stavby. Jsme na špici mezi regiony v čerpání dotací na opravy silnic a budeme v takto nastaveném trendu pokračovat," řekl Hanák. Podle něj je v Integrovaném regionálním operačním programu pro kraje do roku 2020 připraveno pro tyto účely 30 miliard korun. „Pro jižní Moravu chceme z těchto peněz získat co nejvíce. Kraj už aktivně registruje projekty do druhé výzvy dotačního programu," dodal náměstek.

Jihomoravský kraj spravuje skoro 4000 kilometrů silnic nižších tříd. Kromě peněz z Evropské unie a vlastního rozpočtu opraví silnice i za peníze od státu. Vláda letos vymezila krajům tři miliardy korun stejně jako loni.
 

Zdroj ČTK

Štítky silnice, Jihomoravský kraj, Evropská unie, rozpočet, projekt, Tišnov, Roman Hanák, ČSSD, Ostrovačice, Moutnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj dostane z EU na opravy silnic 1,2 miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.