Počasí dnes29 °C, zítra29 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Na Lesné budou modré zóny dříve, než se plánovalo. Vzniknou v listopadu 2025

Do plánu na rozšiřování zón rezidentního parkování zařadil brněnský magistrát i sídliště Lesná. Původně se s ním počítalo až v roce 2026, ale radnice městské části Brno-sever usilovala o to, aby bylo v systému dříve. Hrozilo totiž, že nerezidenti by na něm začali parkovat kvůli tomu, že okolní části města už jsou do systému zařazená nebo se tak stane právě příští rok, řekl místostarosta Martin Basel (ODS). Na Lesné tak začne rezidentní parkování fungovat od 18. listopadu příštího roku.

Systém už delší dobu funguje v sousedních Černých Polích a letos se přidala zóna okolo Soběšické ulice. Příští rok od 10. listopadu začnou fungovat další dvě zóny okolo ulic Kociánka a Křižíkova. Lesná by tak zůstala obklíčená modrými zónami. „První nespokojené hlasy se začaly ozývat už ve chvíli, kdy vznikly modré zóny v Černých Polích, zesílily po rozšíření do zóny Soběšická,“ řekl místostarosta Martin Basel (ODS).

Dlouhodobým problémem na Lesné bylo to, že se před panelovými domy parkuje příčně, a nikoli podélně, a auta zabírají část chodníku. „Ale udělali jsme měření, díky němuž se zjistilo, že takto lze parkovat legálně a pojíždět část chodníku, protože má dostatečnou únosnost a pro chodce stále zbývá požadovaného 1,5 metru šířky chodníku. Poté už jsme mohli začít jednat s magistrátem, aby nás do systému rezidentního parkování zařadil,“ řekl Basel.

Na řidiče v Brně čekají nové modré zóny. Rezidentní parkování se rozšíří do Nového Lískovce a Brna-sever

Systém rezidentního parkování se v Brně od pondělí 3. června rozšíří do ulic na pomezí Husovic a Lesné. Vzhledem ke stavbě velkého městského okruhu na Tomkově náměstí a drobnějším opravám v některých ulicích bude značení a úprava provozu v ulicích...

Díky tomu, že zůstane zachované příčné parkování, zůstane stejný počet legálních parkovacích míst a nebude možné parkovat jen tam, kde se to nesmí už dnes, například v těsné blízkosti křižovatek. „Na Soběšické se nám také podařilo změnou organizace dopravy některá nová místa vytvořit, uvidíme, jestli se něco takového podaří i na Lesné. Možné to podle mě bude v Okružní ulici i při zachování jízdních pruhů,“ uvedl Basel. Podobně například vznikla parkovací místa před několika lety v Osové ulici, která dělí Bohunice a Starý Lískovec.

Lesná bude zařazená do návštěvnické zóny C, v níž je možné bez omezení parkovat od 6:00 do 17:00. Přes noc je nutné mít vyřízené parkovací oprávnění nebo platit za každou hodinu 20 korun s výjimkou první hodiny zdarma. Zatím stojí parkovací oprávnění 200 korun za rok, což je nejnižší cena ve srovnání s dalšími městy v Česku. Radní momentálně diskutují o tom, zda a o kolik by se měl poplatek zvýšit.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Šeda

Štítky správa, automobil, doprava, parkování, modrá zóny, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Lesné budou modré zóny dříve, než se plánovalo. Vzniknou v listopadu 2025  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.