Počasí dnes24 °C, zítra28 °C
Pondělí 24. června 2024  |  Svátek má Jan
Bez reklam

Na řidiče v Brně čekají nové modré zóny. Rezidentní parkování se rozšíří do Nového Lískovce a Brna-sever

Systém rezidentního parkování se v Brně od pondělí 3. června rozšíří do ulic na pomezí Husovic a Lesné. Vzhledem ke stavbě velkého městského okruhu na Tomkově náměstí a drobnějším opravám v některých ulicích bude značení a úprava provozu v ulicích definitivní až později. Postupně ve dvou fázích začne systém platit také v Novém Lískovci.

Nový Lískovec byl jednou z prvních městských částí, který o zavedení systému usiloval. Nyní by z ulic měla zmizet část aut, která zde někteří nechávají stát i celý týden, ač nejsou místní. Tím, že Nový Lískovec spadá do zóny C, je parkování regulované pouze mezi 17:00 a 6:00, aby návštěvníci neblokovali rezidentům parkovací místa přes noc. První hodina je v tomto čase zdarma, za každou další je nutné zaplatit 20 korun.

Na pomezí Lesné a Husovic se systém týká oblasti od Provazníkovy ulice na sever až k ulici Barvy, na východě je oblast ohraničená Cacovickou ulicí a na západě Merhautovou a Seifertovou. V ulici Barvy se však bude v září opravovat vozovka a podle místostarosty městské části Brno-sever Martina Basela (ODS) se modré čáry budou malovat až poté. „Podobná je situace v ulici Marie Majerové, v níž letos Teplárny Brno plánují rekonstrukci horkovodu. Dodatečně bude rezidentní parkování zavedené i v ulici Vyhlídka a se zpožděním se modré pruhy objeví také ve Slezákově ulici. Sudá strana Lozíbek se bude značit po dokončení rekonstrukce chodníku,“ popsal Basel.

Změna v organizaci dopravy se týká Soběšické ulice, která slouží jako průjezdní. „Ve vybraných úsecích se promění v jednopruhovou obousměrnou komunikaci s výhybnami, a to od 18. srpna, kdy bude průjezdné Tomkovo náměstí, Husovický tunel i most pod Lesnou a dojde tedy k dramatickému úbytku tranzitu přes Soběšickou,“ uvedl Basel. Dodal také, že městská část řeší s magistrátem rozšíření systému na celou Lesnou. Zde by měly být parkovací zóny zavedené buď ve druhé polovině příštího roku, nebo v první polovině roku následujícího.

Letos se zavedení parkovacích zón dotkne v pozdějších měsících ještě převážně Židenic, harmonogram je daný i pro příští rok. Zapojí se Komín, Jundrov, Medlánky, sídliště Juliánov či další část Králova Pole. Vedení města také zatím bez definitivního rozhodnutí řeší, zda upraví ceník pro majitele aut. Dosud za první auto platí roční taxu 200 korun.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Šeda

Štítky správa, automobilová, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Peníze, peníze nic jiného než penize radni a primatorku nezajima

Čtvrtek, 6. června 2024, 00:36Odpovědět

Baron Kocharovski

takže brzy bude brno jen MODRÁ ZÓNA... :-OOO jaký pak budou mít smysl samotné zóny a plýtvání modrou barvou?! :-DDD

Pondělí, 3. června 2024, 14:33Odpovědět

Didis Yotis

Samozřejmě jde pouze o peníze. Volte dál tuto verbež.

Neděle, 2. června 2024, 14:44Odpovědět

Zdeněk Buchta

To je dobrý,takže za chvíli ať postavíte auto kamkoliv,tak budete platit.Jenom jak vytáhnout z lidí peníze.

Neděle, 2. června 2024, 09:51Odpovědět

Na řidiče v Brně čekají nové modré zóny. Rezidentní parkování se rozšíří do Nového Lískovce a Brna-sever  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.