Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Na Brněnské přehradě odstartovala plavební sezona. Lodní flotila letos popluje i o podzimních prázdninách

Slavnostním nástupem osmi kapitánů a symbolickým odemknutím Brněnské přehrady dnes dopoledne odstartovala 78. lodní sezona, která letos potrvá do 30. října. I přes studené počasí se v bystrckém přístavišti sešlo okolo 500 lidí, kteří vypluli na pěti lodích na asi dvacetiminutovou okružní plavbu. V 10:45 posléze odjel první pravidelný lodní spoj po zimní přestávce, zamířil s pasažéry k Veverské Bítýšce.

Letošní lodní sezona odstartovala o pár týdnů později než v předchozích letech. „Jsem celkem rád, že jsme začali později. Je hodně náročné všechno připravit. Letos jsme na to měli dostatek času," vysvětlil zbržděný start vedoucí lodní dopravy Martin Ecler.

Do 10. května sice bude bystrcká lodní flotila vyplouvat pouze o víkendech, ale od 11. května už popluje každý den až do konce září. Na víkendový provoz pak lodě přejdou opět na začátku října. Vzhledem k podzimním prázdninám budou lodě cestující vozit až do 30. října. „V pondělí 28. října je státní svátek a pak jsou ještě dva dny prázdnin, kdy budeme mimořádně vyplouvat a ve středu 30. října odpoledne pak letošní sezónu uzavřeme a hladinu přehrady uzamkneme,“ uvedl ředitel brněnského dopravního podniku Miloš Havránek.

„Předchozí dvě sezóny byly rekordní, proto jsme samozřejmě plni očekávání, jaká bude ta letošní. Lodě jsou po zimním servisu, opravách a obnovách nátěru připraveny vyplout, takže pokud nám počasí bude přát, jsme připraveni se v počtu přepravených cestujících posunout ještě kupředu,“ doplnil Havránek.

I letos bude cestující po přehradě vozit pětice moderních lodí a také dvě menší historické lodě Brno a Morava. Jejich obsluhu zajišťuje 13 kapitánů a zhruba 60 lodníků. V minulých sezonách každoročně přibývalo cestujících, loni jich bylo kolem 310 tisíc. „Čím více lidí, tím je to samozřejmě náročnější, ale jsme rádi, že s námi lidé jezdí. Ale všechno je to jen o počasí," řekl Ecler.

Lodě na Brněnské přehradě letos trhaly rekordy. Dopravce povolal posily

V Brně se o víkendu rozloučí se sedmasedmdesátou plavební sezonou. O jízdu lodí, která pravidelně sjíždí desetikilometrovou trasu z brněnské Bystrce do Veverské Bítýšky, byl letos rekordní zájem. Turisté se po přehradě svezou ještě o podzimních...

Od vyčištění přehrady od sinic uběhlo už téměř 15 let, od té doby Povodí Moravy každoročně pracuje na udržení čistoty vody. Zároveň Brno výrazně oživilo a upravilo okolí přehrady, takže se stala místem pro odpočinek, rekreaci a zábavu pro daleko větší množství lidí než v minulosti. Od loňské sezóny se navíc mohou cestující v teplých dnech v přístavišti osvěžit mlžnou sprchou. Novinkou z minulého roku je velká přehledná mapa se zastávkami, informacemi o odjezdech a cenách.

Letos cestující nezaznamenají při plavbě žádné novinky, pracovníci dopravního podniku však dokončili víceletou práci na obnově přístavního mola, kde lodě zůstávají přes noc a nabíjejí baterie. „Ještě nás čeká obnova některých plovoucích a přístavních zařízení a tím bychom měli mít vše v pořádku," objasnil vedoucí lodní dopravy. Zároveň připomněl, že nejstarší ze současných lodí už slouží od roku 2010, proto se připravuje rekonstrukce elektronického řídicího systému lodí.

Zamrzlá Brněnská přehrada kapitány nezastaví. Provádějí údržbu lodí před novou plavební sezonou

I když je Brněnská přehrada zamrzlá a lodě jsou na břehu, má lodní personál v zimě co dělat. Musí totiž u všech sedmi lodí provést kontrolu a opravit drobné nedostatky, aby od dubna mohly opět vyplout.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB

Štítky Brno, přehrada, lodní doprava, doprava, MHD, DPMB

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Brněnské přehradě odstartovala plavební sezona. Lodní flotila letos popluje i o podzimních prázdninách  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.