Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

V Brně se konala tradiční přehlídka automobilové techniky. K vidění byly historické autobusy, motorky i cisterny

V brněnských Řečkovicích o posledním dubnovém víkendu proběhla přehlídka automobilové techniky z historie, kterou připravilo Technické muzeum v Brně. Zázemí akce našla v areálu bývalých kasáren na ulici Terezy Novákové. Zájemci si mohli prohlédnout řadu vozidel z muzejních sbírek, vozidla hromadné dopravy, vojenskou techniku i osobní automobily.

Přehlídky se zúčastnili také jihomoravští hasiči, kteří předvedli svou nejmodernější techniku, historická vozidla i jejich vybavení. Připravili si také doprovodný program s ukázkami hasičské techniky v akci.

„Fanouškům automobilové techniky jsme opět předvedli ty nejzajímavější exponáty z depozitáře muzea. Tatra Historik Klub ČR z Kolína letos přivezel již tradičně cisternový automobil Tatra 111C a kromě něj i dálkový autobus KAROSA HD 12. Dopravní společnost BusLine Semily na této akci představila autobus Karosa ŠL11,“ uvedl garant akce Tomáš Kocman. Doplnil také, že návštěvníci mohli zažít i okružní jízdu historickými autobusy, z nichž nejstarší je Škoda 706RO z roku 1947.

„Milovníci historických automobilů měli opět možnost vidět exponáty ze sbírky vozidel TMB. Z československých vozů viděli prvorepublikový hasičský vůz Tatra17/31, který je zajímavý tím, že přestavbu na hasičský speciál provedla brněnská firma Hrček a Neugebauer. Dále to byly socialistické vozy Tatra 613 Narex a Tatra 700, Škoda 120 či Favorit,“ přiblížila Sylvie Zouharová Dyková, kurátorka oboru Historická vozidla a spalovací motory.

„Mimořádně jsme letos vystavili i pásovou techniku, a to odpalovací zařízení na podvozku víceúčelového transportéru a techniku postavenou na podvozku BVP,“ řekl kurátor Roman Řezníček. Celkem se v Československu vyrobilo přes 18 000 kusů různých variant tohoto pásového vozidla, z nichž část byla určena na export a část zařazena do výzbroje československé armády. 

Brněnská Technika také na přehlídce poprvé představila dva nákladní automobily získané do sbírkových fondů v letošním roce, a to automobil Praga V3S FEK a automobil Praga GRAND. První vozidlo obdrželo muzeum ze Správy státních hmotných rezerv, druhé pak od Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Zejména vozidel Praga GRAND bylo vyrobeno malé množství, a proto nejsou příliš veřejnosti známy.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, přehlídka, historie, automobily, hasiči, mhd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se konala tradiční přehlídka automobilové techniky. K vidění byly historické autobusy, motorky i cisterny  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.