Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lodě na Brněnské přehradě letos trhaly rekordy. Dopravce povolal posily

V Brně se o víkendu rozloučí se sedmasedmdesátou plavební sezonou. O jízdu lodí, která pravidelně sjíždí desetikilometrovou trasu z brněnské Bystrce do Veverské Bítýšky, byl letos rekordní zájem. Turisté se po přehradě svezou ještě o podzimních prázdninách, poslední loď vypluje v neděli 29. října.

V letošní sezoně lodě po hladině Brněnské přehrady převezly 306 tisíc lidí. Na objednávku vyrazilo také 183 mimořádných plaveb, které lidé využívají pro soukromé oslavy. Podle generálního ředitele Dopravního podniku města Brna (DPMB) Miloše Havránka pokořila sezona 2023 loňský rekord o více než šestnáct tisíc cestujících, k čemuž podle něj dopomohlo hlavně nezvykle teplé zářijové počasí.

Tak vysoký počet cestujících zástupci dopravního podniku neočekávali a museli povolávat posily. „Celkový počet cestujících na běžných linkách předčil naše očekávání. V podvečer jsme často přidávali spoje od Hradu Veveří, které pomohly svážet lidi z pláží do přístaviště v Bystrci, protože zájem byl v tuto denní dobu obrovský,“ uvedl vedoucí lodní dopravy DPMB Martin Ecler.

Letos se cestující dočkali v bystrckém přístavišti hned několika vylepšení. „Pro lepší orientaci cestujících jsme na budovu výpravny umístili velkou mapu s přehledem zastávek, informacemi o odjezdech a tarifu. Velký ohlas měla také instalovaná mlžná brána, kde se mohli čekající lidé v horkých dnech zchladit,“ sdělil Havránek.

Všech sedm lodí, které v sedmasedmdesáté plavební sezoně brázdily hladinu přehrady, nyní čeká vytažení na souš a pravidelná zimní údržba. Pracovníci plavidlům dopřejí nový nátěr, zkontrolují všechny systémy a demontují baterie. Lodě za jednu sezonu najedou třiačtyřicet tisíc kilometrů a v provozu jsou více než pět tisíc hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, přehrada, loď, plavba, DPMB

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lodě na Brněnské přehradě letos trhaly rekordy. Dopravce povolal posily  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.