Počasí dnes22 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

V Hodoníně se narodilo vzácné lvíče. Pod neustálým dohledem chovatelů prospívá a začíná chodit

V hodonínské zoo se na konci dubna páru lvů berberských narodilo mládě. Lvíče patří k druhu, který byl v přírodě vyhuben a nyní přežívá jen ve speciálních programech, je proto pod neustálým kamerovým dohledem.

Pro zajištění klidu pro matku i mládě je nyní pavilon šelem pro návštěvníky částečně uzavřen. „Také v přírodě lvice rodí v ústraní, ke smečce se vrací jen pro žrádlo a k udržování sociálních vztahů. Mláďata přivede, až jsou schopna samostatného pohybu,“ zdůvodnil opatření chovatel šelem Jiří Hlásenský. Doplnil, že jde o jednu z nejohroženějších kočkovitých šelem a každé odchované mládě je proto důležité.

Lvi berberští žili původně v severní Africe, v přírodě byli však vyhubeni a přežívají jen díky záchovným programům v zoo. V současné době se v zoologických zahradách po celém světě nachází kolem stovky kusů. Existují přitom snahy o jejich návrat do přírody nebo rezervací prostřednictvím repatriačních programů.

Zoo Hodonín se vrátila k chovu těchto šelem po pěti letech. Letos tříapůlletou samici lva berberského chovatelé získali z plzeňské zoo, o rok mladší samec přicestoval z německého Neuwiedu.

První odchov v listopadu loňského roku se nezdařil, mládě brzy po porodu uhynulo. „U prvních odchovů, kdy se samice teprve učí péči o mláďata, se nejedná o nic neobvyklého. Naše mladá lvice nebyla během první březosti schopna vytvořit pro mládě dostatek mléka a při péči byla nejistá a nervózní,“ vysvětlila zooložka Zdenka Vavrysová.

Druhé mládě podle chovatelů již prospívá, je vitální, přibírá na váze, začíná vidět a chodit. lvice se o něj vzorně stará a kojí. Brzy se upřesní jeho pohlaví. V nejbližší době plánují zoologové opětovné spojení lvího páru, samce k mláděti ale připustí později. Celou rodinku tak návštěvníci mohou vidět až po několika týdnech a včas se to dozví.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Hodonín

Štítky Hodonín, zoo, chov, lev, ohrožený, mládě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hodoníně se narodilo vzácné lvíče. Pod neustálým dohledem chovatelů prospívá a začíná chodit  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.