Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Nemocnice Vyškov může provádět screening k odhalení rakoviny prostaty

Vyškovská nemocnice je nově certifikovaným pracovištěm pro včasný záchyt rakoviny prostaty, která patří mezi nejčastější mužská nádorová onemocnění. Urologické oddělení spolu s oddělením klinické biochemie tak může provádět screeningová vyšetření a zapojit se do národního pilotního programu časného záchytu.

Rakovinou prostaty ročně onemocní okolo osmi tisíc mužů, což je téměř třikrát více než před přibližně před lety. Vyšší výskyt si odborníci vysvětlují stárnutím populace i nárůstem preventivního vyšetřování u starších mužů. Díky tomu lékaři častěji odhalí i časná stadia karcinomu, která by se za jiných okolností ještě neprojevila.

„Pozitivní anamnéza v rodině by zejména pro mladé muže měla být varováním, které je včas přiměje k návštěvě urologické ambulance. Ve středním věku pak má screeningové vyšetření zásadní význam. Může předejít náročné a komplikované léčbě,“ uvedl ředitel nemocnice Zdeněk Horák.

Cílovou populací screeningu jsou muži ve věku 50 až 69 let, bez anamnézy karcinomu prostaty a bez podezření na něj. Do programu jsou zahrnuti i stejně staří muži, kteří jsou v péči pro jiné onkologické onemocnění s perspektivou dožití nejméně deset let. Vybraným lidem urolog odeber krev na stanovení celkového prostatického specifického antigenu (PSA). Vzorek zašle do laboratoře, kde hladinu PSA stanoví.

Nemocnice se screeningu, diagnostice a léčbě nádorových onemocnění mužské pohlavní soustavy věnuje dlouhodobě. Muže vyšetřuje v urologické ambulanci a zve je na prevenci při listopadové akci Movember. „K tomu jsme se stali součástí významného preventivního programu, který usiluje o to, abychom včas zachytili příznaky onkologického onemocnění prostaty, které jsou záludné tím, že o sobě nedávají dlouho vědět,“ dodal primář urologie Theodor Kabilka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Vyškov

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Vyškov může provádět screening k odhalení rakoviny prostaty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.