Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Řidiči musí mít ze svého místa výhled. Jízda „na tankistu“ je nelegální

Až do 31. března platí, že když je na silnicích souvislá vrstva sněhu, ledu, námraza anebo se jejich vznik dá předpokládat, musí mít auto zimní pneumatiky. To však není jediná povinnost, kterou musejí řidiči v zimních měsících dodržovat. Velmi důležité je také očištění auta od sněhu nebo námrazy před usednutím za volant.

S ohledem na aktuální mrazivé počasí připomíná brněnská městská policie základní tipy pro řidiče.

„Řidič musí mít ze svého místa výhled dopředu, dozadu i do stran a zákon přímo zakazuje řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které by bezpečnému výhledu bránily. Určitě nestačí použít jenom stěrače nebo si vytvořit malý průzor, jak to někdy motoristé dělají ve spěchu. Vynechat bychom při čištění neměli ani zpětná zrcátka,“ varuje mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Řidiči by si navíc měli dávat pozor na fakt, že na autě ani jeho nákladu nesmí zůstat led, který by se mohl uvolnit. Řidiči osobních aut musejí pamatovat na to, aby na střeše žádný sníh nebo led nezůstal, u nákladních aut je riziko pro ostatní vozidla ještě větší.

„Když se totiž vůz zahřeje od motoru, vytápěním kabiny nebo změnou počasí, mohou se kusy ledu odlomit a vážně ohrozit kohokoliv v provozu. Ve větší rychlosti se led většinou vyprostí naprosto nečekaně a má potenciál napáchat nepříjemné škody,“ vysvětlil mluvčí.

Do konce března pak platí, že pokud je na silnicích souvislá vrstva sněhu, ledu, námraza anebo se jejich vznik dá předpokládat, musí mít auto zimní pneumatiky s dostatečně hlubokým vzorkem. „U vozidel do tří a půl tuny jsou to čtyři milimetry,“ dodal Ghanem.

Ohodnoť článek

Foto MP Brno

Štítky auta, doprava, jízda, sníh, mráz, Brno

Řidiči musí mít ze svého místa výhled. Jízda „na tankistu“ je nelegální  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.