Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vědci z Brna zabrání nehodám vlaků a šalin. Použijí k tomu umělou inteligenci

Vstříc bezpečnější železniční dopravě se vydali vědci z Brna. Pomocí malých elektrických senzorů dokážou obyčejnou vlakovou kolej proměnit na chytré zařízení, které vycítí různá rizika, jako je sesuv půdy nebo poškození vozu. Umělá inteligence, kterou využijí i městští dopravci, tak ušetří peníze za opravy nebo zabrání nehodám.

Před nebezpečím na železničních tratích nově ochrání vlaky i cestující speciální sledovací zařízení. Na chytrém systému, který pomocí nasbíraných dat rozpozná hrozící kolejové závady, pracují brněnští výzkumníci. Kromě diagnostiky stavu železnice se odborníci zaměřují i na řešení, jež upozorní na poškození projíždějících vlaků. Instalace technologie netrvá víc než pár desítek minut.

„Systém jsme nasadili do testovacího provozu na soukromé trati jednoho velkého průmyslového podniku v Česku a na regionální trati na Tchaj-wanu,“ uvedl za Ústav mechaniky těles, mechatroniky a biomechaniky strojní fakulty Vysokého učení technického v Brně (VUT) Zdeněk Hadaš.

Poslouží i šalinám

Dvouletým testováním vědci získali rozsáhlou sadu dat o průjezdu vlaků. Informace nyní využívá umělá inteligence, která pomocí algoritmu sleduje stav kolejí a případné změny podloží, závady nebo velké opotřebení.

Při vývoji technologie český tým vědců narazil i na další možnosti, jak systém využít. Protože jsou senzory velmi citlivé, zachytí odchylky od technického standardu i u samotných vlaků. Výzkumníci věří, že se tento unikát ve světě dobře uchytí a dopravci o něj projeví velký zájem. 

„Cílem je nyní vytvořit řešení, které diagnostiku zautomatizuje. Využití má svůj význam nejen pro vlaky, ale i ve městech pro tramvaje, protože poškozená kolejová vozidla ničí trať a naopak, poškozená trať zase ničí kolejová vozidla,“ dodala za Fakultu strojního inženýrství VUT Iveta Hovorková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Prokopius/VUT

Štítky Brno, vědci, koleje, železnice, vlak, technologie, systém, výzkum, VUT, umělá inteligence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

leo podstanický

Pro studium AI doporučuji kurzy Intelipaat a Data School

Neděle, 16. dubna 2023, 08:34Odpovědět

Vědci z Brna zabrání nehodám vlaků a šalin. Použijí k tomu umělou inteligenci  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.