Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno se blíží tramvajové trati ke kampusu. Na koleje po prázdninách vyjedou první šaliny

V moravské metropoli roste nejdelší tramvajový tunel v Česku, který se stane součástí dlouho očekávané tramvajové trati k univerzitnímu kampusu. Dělníci po dvou a půl letech dokončují práce na nástupištích a pokládají dlažbu. Městský dopravce plánuje, že v půlce září zahájí první testovací jízdy.

Nová tramvajová trať z Osové ulice do lokality, v níž se nachází například univerzitní areál či Fakultní nemocnice Brno, výrazně usnadní lidem v Brně cestování. Doposud jezdí cestující trolejbusy a autobusy, což přináší Brňanům mnohá úskalí. Spoje totiž často končí zvláště ve špičkách v zácpách, kvůli čemuž nabírají zpoždění. Lidé také musí při cestě do centra přestupovat na jiné spoje. Nyní ale cesta díky právě vznikající trase zabere na hlavní nádraží pouhou čtvrt hodinu. 

Pracovníci položili při stavbě trati 350 tisíc kilogramů kolejnic. Nejvíce jich umístili přímo do tramvajového tunelu, který měří 619 metrů a je tak nejdelším tramvajovým tunelem v České republice. „V současné době probíhá v tunelové části elektroinstalace, betonáž podlahových betonů a montáž požárního vodovodu,“ řekla Drbně mluvčí Dopravního podniku města Brna Hana Tomaštíková.

Testovací provoz začne v září

Testovací provoz nového úseku začne podle městského dopravce už po prázdninách. „I přes mnohé komplikace spojené s covidem a dodávkami materiálu stavba stále drží harmonogram. Ověřovací provoz začne v polovině září a první cestující se po nové trati svezou v prosinci,“ uvedla Tomaštíková.

Kvůli terénním úpravám dochází u kampusu k častému přesunu zastávek. Od minulého týdne zůstává ulice Netroufalky zcela uzavřena a cestující hromadné dopravy si musí dát pozor, protože některé linky obsluhují v obou směrech stejnou zastávku.

Prodloužení tramvajového úseku vyjde více než miliardu a půl korun. Brněnský dopravní podnik získal na výstavbu dotaci z fondů Evropské unie. Kvůli nové trati nakoupil městský dopravce nové obousměrné tramvaje Škoda ForCity Smart 34, které dodá výrobce Škoda Transportation, o čemž Drbna informovala už dříve. Prvních pět vozů dorazí do Brna zřejmě právě na slavnostní otevíračku. Tunel v Bohunicích není jediným objektem svého druhu, jenž se v současné době v moravské metropoli buduje. Dělníci v létě dokončili ražbu v Žabovřeské ulici, kam šaliny vyjedou podle harmonogramu v lednu roku 2023.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nicole Piňosová

Štítky Brno, tramvaj, kampus, dpmb, tramvajová dráha, tunel, Česko, Fakultní nemocnice Brno, Dopravní podnik města Brna, Evropská unie, Škoda Transportation

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno se blíží tramvajové trati ke kampusu. Na koleje po prázdninách vyjedou první šaliny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.