Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zetor přestane vyrábět vlastní motory. Nahradí je součástkami z Německa a Itálie

Brněnský Zetor nebude od roku 2025 vyrábět pro své traktory vlastní motory a převodovky. V rozhovoru v Hospodářských novinách to uvádí předseda představenstva firmy Martin Blaškovič. Zetor Tractors bude kupovat motory a převodovky z Německa a Itálie. Počet zaměstnanců firmy, který teď spolu s dceřinými firmami činí 399 lidí, se sníží asi o stovku. Vlastník Zetoru, slovenská skupina HTC Investments, také plánuje prodat až polovinu firmy. Nyní hledá investora. O úplném ukončení výroby v Brně se ale podle Blaškoviče neuvažuje.

V brněnské centrále se firma podle šéfa představenstva a hlavního akcionáře podniku soustředí na vývoj traktorů, a ne na řešení emisních norem pro motory. „Od ledna 2025 už proto Zetor nebude vyrábět traktory s vlastními motory a převodovkami," řekl Blaškovič. „Nahradíme je motory z německého Deutze a převodovkami od německé ZF a italské firmy Carraro," dodal.

„Naše představa je, že v Brně bude mít Zetor vývoj, marketing, obchod a sestavování traktorů pro Evropu a USA," uvedl. Pro zbylé části světa je podle něj výroba v Česku příliš drahá. Podle strategie Zetoru do roku 2028, se chce firma vrátit na dříve tradiční trhy v Latinské Americe, Africe a Austrálii. „Na těchto trzích ale musíme jít s cenou dolů," řekl. Ukončením výroby motorů a převodovek a propuštěním části zaměstnanců ušetří podle něj podnik na nákladech přes 200 milionů korun ročně.

Návrat na mimoevropské trhy je podle něj spojen s dceřinou indickou firmou Zetor India. „Materiálové náklady tvoří v Zetoru 86 procent ceny traktoru. A ty jsou v Indii až o třetinu levnější," vysvětlil. Spekulace o konci výroby v Brně a jejím převedení do Indie jsou však podle něj nesmyslné. „Traktory se v Brně budou vyrábět dál a budou nadále tvořit většinu provozního zisku Zetoru," doplnil.

V Indii má Zetor také společný podnik s tamním partnerem VST Tillers Tractors. Loni Zetor oznámil, že společně vyvinuly dva nové modely traktorů. Letos v říjnu už podle Blaškoviče v jihoindickém Hosuru začala sériová výroba traktorů VST Zetor. „Do konce roku vyrobíme prvních 300 traktorů, příští rok jich budou 2000," řekl.

Značka Zetor vznikla původně jako oddělení brněnské Zbrojovky v roce 1946. Po pádu komunistického režimu se podnik pohyboval na hraně existence. Z potíží se dostal až po roce 2002, kdy ho odkoupil současný majitel, bratislavská HTC Investments. Nyní podle Blaškoviče hledá HTC pro Zetor dalšího investora, mimo jiné kvůli rozšiřování výroby v Indii. „Během podzimu čekáme první reakce. Jsme připraveni prodat až polovinu firmy. Chceme ale v Zetoru zůstat," uvedl.

Firma Zetor Tractors loni zvýšila meziročně tržby o 4,9 procenta na 2,34 miliardy korun, ale skončila ve ztrátě po zdanění 102,9 milionu. V letošním roce podle Blaškoviče ztráta klesne. „Za letošek bude ztráta Zetoru asi 80 milionů korun, příští rok těžko předvídat. Už v roce 2025 by Zetor Tractors, tedy brněnská část, měla mít díky úsporám kladnou EBITDA (hrubý provozní zisk, pozn. red.) 189 milionů korun a v roce 2028 se chceme díky prodejům nových modelů dostat na 356 milionů," uvedl. „Pokud jde o Zetor India, tedy traktory pro tzv. neemisní trhy, tam v roce 2028 vychází EBITDA na 18 milionů korun. Ze společného podniku s VST Tractors by naše část EBITDA měla být 45 milionů," doplnil.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zetor

Štítky Zetor, firma, prodej, výroba, traktory, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Který vůl na to přišel?

Středa, 22. listopadu 2023, 00:55Odpovědět

Marie Glanczová

Jak "výhodné" pro naše město. Zas o pár pracujicich méně, kolik se ušetří... nechápu taková rozhodnutí

Středa, 22. listopadu 2023, 00:53Odpovědět

Martin Vaněk

Takže další česká značka jde do kopru. Děkujeme Chátro 77, tohle přesně jsme chtěli...

Neděle, 19. listopadu 2023, 09:36Odpovědět

Zetor přestane vyrábět vlastní motory. Nahradí je součástkami z Německa a Itálie  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.