Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Znojmo chystá stavbu chrámu vína ve zchátralém pivovaru. Pořídilo si vizualizaci

S novým vinařským komplexem to myslíme vážně, zní ze Znojma. V jihomoravském městě představili novou studii plánovaného chrámu vína, s nímž se počítá na místo chátrajícího pivovaru. Kvůli vypracování plánů si dokonce radnice povolala architekty z Brna.

Ambiciozní plán na přestavbu více než deset let skomírající části pivovaru se zrodil ve Znojmě letos v létě. Tehdy radnice představila plán, že ve spolupráci s vinařstvím Lahofer v historických objektech letech vznikne unikátní vinařský komplex, jenž nabídne vinnou galerii nebo interaktivní expozice věnované vinařství či historii města.

Radnice v současné době ohlásila posun v celém projektu. Zpracovalo si za pomoci brněnských architektů studii k nápadu. V jedné z variant se počítá s tím, že se odstraní nadzemní prostory objektu, který je v bezprostřední blízkosti rotundy a není památkově chráněný. 

„V pracovní skupině jsme jednotlivé varianty důkladně projednali a doporučili jsme dále rozpracovat právě tuto variantu, která ze znojemské rotundy může udělat nový středobod celého prostoru. Nechá ji v celé její kráse vyniknout ze zcela nových úhlů pohledu a zároveň umožní zpřístupnit dnes nepřístupné ležácké sklepy,“ sdělil starosta Znojma Jakub Malačka, kterého voliči před čtyřmi lety zvolili do zastupitelstva za ČSSD. Šéf radnice ale z politické stany vystoupil a nyní vede nové hnutí Naše Znojmo. 

Chátrající znojemský pivovar má novou naději. Město v něm chce vybudovat chrám vína

Ambiciózní plán se zrodil ve Znojmě, které chystá proměnu více než deset let skomírající části pivovaru. V historických objektech má v následujících letech vzniknout unikátní vinařský komplex, jenž nabídne vinnou galerii nebo interaktivní...

 

Pomáhají z Brna

Ke zpracování architektonické studie si okresní město pozvalo experty z brněnského ateliéru Chybik+Krystof, kteří například v moravské metropoli proměňovali autobusové nádraží Zvonařka nebo stojí za rekonstrukcí Mendlova náměstí. „Je důležité v rámci projektu uvažovat s návrhem veřejně přístupných prostor, které budou sloužit místním obyvatelům. Konkrétně uvažujeme nad prostorem například pro co-work, workshopy nebo umělecké ateliery, funkční náplň bychom rádi upřesnili v rámci diskuzí s veřejností,“ řekl architekt Ondřej Chybík.

Pivovarnická tradici připomínají také malby na stěnách v opuštěných objektech 

Dlouhá pivní tradice 

Vaření piva na přehradí znojemského hradu má dlouho tradici. Pěnivý mok se tam vyrábí bezmála tři sta let, byť se zvláště v posledních letech zdálo, že pivovarnictví v jihomoravském městě definitně odzvonilo. Stejně tak jako tamějšímu areálu nacházejícímu se v blízkosti románské rotundy. Rozlehlý objekt připadl společnosti Heineken, která koupila místní značku piva Hostan. Nizozemský gigant ale po čtyřech letech od koupi kompletně přesunul v roce 2009 výrobu do Brna a areál v centru Znojma nakonec po dlouhém vyjednávání prodal městu, které nemovitost postupně za pomoci soukromých investorů křísí. V části komplexu od roku 2014 vyrostl nový měšťanský pivovar s restaurací, muzeum pivovarnictví nebo degustační vinotéka. Stále ale průmyslový zůstává objekt v Hradní z více než poloviny opuštěný. Změnit stav má právě plánovaný vinařský chrám, jenž má vzniknout zhruba za deset let. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Znojmo, víno, pivovar, Brownfield, chrám, architekt, radnice, rotunda, Brno, tradice, vizualizace, Ondřej Chybík, vinařství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Nevrkla

Tak nezodpovědný nápad může vzniknout jenom v současném "Malačkovském" Znojmě!

Úterý, 20. září 2022, 19:59Odpovědět

Znojmo chystá stavbu chrámu vína ve zchátralém pivovaru. Pořídilo si vizualizaci  |  Znojemsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.